ko kigger ud gennem tremmer i industrilandbruget

Det mener vi om Bovaer

Bovaer et et stof, som er udviklet med det ene formål at reducere metanudslip fra køer, hvilket et væsentligt element i landbrugets klimaaftryk. Ved at tilføje Bovaer til køernes foder, kan udviklingen af metan under fordøjelsesprocessen nedsættes, hvilket teoretisk set kan bidrage til et mere klimavenligt landbrug. Men det kan vise sig at være et tveægget sværd.

Bovaer er dårligt nyt for køerne

Det kemiske stof Bovaer er udråbt til at være et mirakelmiddel. Og det vil snart blive blandet i mange køers foder. Stoffet kan nemlig reducere den gas, der bliver dannet i koens mave, som via dens bøvser ender i atmosfæren og er med til at skabe klimaforandringer. Og det er altså ikke, fordi koen i sig selv er en belastning. Det er fordi, vi mennesker holder kvæg i stort antal, hvilket givet virkelig mange bøvser. 

Det lyder måske umiddelbart som en god løsning, men Bovaer kan være rigtig dårligt nyt for køerne. Vi ved nemlig ikke, hvordan det påvirker dem. Samtidig risikerer køerne at blive lukket inde i stald året rundt, fordi effekten af stoffet er mere usikker, når de græsser. Det betyder, at tusindvis af køer måske aldrig kommer til at gå frit på marken, hvor de fra naturens side hører hjemme.

Vi skal selvfølgelig handle på klimakrisen. Men det skal ikke være på bekostning af dyrene. I stedet mener vi, at landbruget skal have langt færre dyr. På den måde sikrer vi gode liv og adgang til det fri.  

LÆS HØRINGSSVAR HER