Danmark har mistet en af sine oprindelige planteædere, vildsvinet. Dyrenes Beskyttelse kalder det en kæmpe skandale, at den danske natur knægtes af hensyn til svineindustrien.
"Det er en kæmpe skandale, at vi bare udrydder en hjemmehørende nøgleart, blot fordi den kunne komme til at smitte landbrugets i øvrigt alt for vildt mange tamsvin med svinepest"
Naturstyrelsen har ikke observeret ét eneste vildsvin siden februar sidste år, og dermed er arten funktionelt udryddet i landet, skriver Politiken.
Udryddelsen skyldes en overlagt indsats fra myndighederne, hvor en kombination af vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse og intensiv jagt – også i yngleperioden – effektivt har udryddet en naturligt hjemmehørende art i den danske natur.
Det er sket for at beskytte landbrugets interesser mod afrikansk svinepest, som vildsvinene ligesom tamsvinene kan være bærere af.
Men det er en stor fejltagelse, mener Dyrenes Beskyttelse.
”Det er en kæmpe skandale, at vi bare udrydder en hjemmehørende nøgleart, blot fordi den kunne komme til at smitte landbrugets i øvrigt alt for vildt mange tamsvin med svinepest. Det næste er vel, at vi udrydder de vilde fugle, fordi de potentielt kunne smitte vores voldsomme mængder tamfjerkræ med fugleinfluenza,” siger Michael Carlsen, zoolog og projektleder i Dyrenes Beskyttelse.
En særlig plads i naturen
Michael Carlsen påpeger, at vildsvinet har levet i Danmark i tusindvis af år, og at det har en vigtig funktion for at skabe variation og dynamik i skovene. Vildsvinet graver i jorden, spiser rødder, frø og insekter, og spreder planter og svampe. Det er med til at holde skovbunden åben og gavne mange andre arter.
”Vi har frataget os selv en stor naturoplevelse ved at fjerne vildsvinet. Det er et fascinerende og intelligent dyr, som man kunne have glæde af at se i naturen,” siger han.
Dyrenes Beskyttelse håber, at vildsvinet en dag vil vende tilbage til Danmark, når der er politisk vilje til at give plads til den oprindelige natur.