Insekthotel bestående af pallerne. Indeholder brænde med huller i, grankviste, kogler og småpinde. Det står op ad en sort trævæg

Guide: Byg dit eget insekthotel

Påskeferien er den oplagte mulighed for at komme ud i haven og lave kreative aktiviteter i forårssolen. Du kan kombinere hygge og håndværk med en god gerning for biodiversiteten ved at bygge dit eget insekthotel.

Skrevet af:
Mathias Damgaard Holst

Dyrenes Beskyttelse har lavet en guide til, hvordan du kan skabe et godt sted for biller, bier og andre insekter. Det er en sjov og lærerig aktivitet, der ikke kun gavner dyrene, men også hjælper haven til en frodig sommer.

Et rigt insektliv i haven har mange fordele. Insekterne udgør en meget stor del af biodiversiteten, og de bestøver, så du kan få blomster og frugter i din have. Desuden hjælper de dig ved at spise mange af de dyr som for eksempel bladlus, der kan genere dine planter og afgrøder. 

Vi giver dig vores bedste tips til, hvordan du bygger et insekthotel med simple materialer, du måske allerede har derhjemme i haven eller i huset. 

Et insekthotel kan se ud på mange måder, og det er i princippet kun fantasien, der sætter grænser for designet. Først skal du overveje, om det skal være for insekter på jorden, der har brug for lidt fugtige forhold – som for eksempel biller, bænkebidere og edderkopper. Eller om det skal være til dem, der har brug for et tørt sted med mere sol som bierne. 

Tegning af insekthotel
Her er et bud på, hvordan du kan bygge dit insekthotel. Hotellet indeholder mange elementer, både fra naturen og hjemmet, der inviterer mange forskellige insekter ind. Tegning: Michael Carlsen

Insekthotel på jorden

Hvis du vil lave et insekthotel på jorden, kan rammen for eksempel bestå af paller. Når pallerne stables, bliver hotellet inddelt i niveauer, hvor der på hvert niveau kan være alverdens forskellige materialer. Du kan også vælge at stable nogle kasser eller at bygge din egen ramme, som er inddelt i niveauer. 

Det vigtigste for hotellet er, at det indeholder nogle hulrum, hvor insekterne kan søge ly, bygge rede og gemme sig for fjender. For at skabe de bedste forhold, skal du sørge for at lave dit insekthotel dybt – gerne omkring 20 til 25 centimeter i dybden. 

Forskellige materialer indbyder flere insekter

Man kan bruge nærmest alt til sit insekthotel. Fra naturens side kan du bruge træ, sten, blade og kogler som elementer i dit hotel. Men har du i huset gamle potter eller bølgepap, kan disse også bruges. Jo flere forskellige materialer, du bruger, jo flere forskellige insekter inviterer du ind i hotellet. 

Du kan med fordel tildele ét af rummene i dit insekthotel til en stabel af brænde. Brændet er i sig selv godt til de små dyr, men hvis du derudover borer nogle huller i forskellige størrelser, skaber du endnu flere steder, hvor insekterne kan søge skjul og ly. 

Du kan også gøre hotellet indbydende for overvintrende sommerfugle. Indeholder dit insekthotel en lukket kasse i træ, hvor der er sprækker i, kan sommerfuglene søge vinterhi i den, og din have kan tidligt på året prydes af deres smukke vinger. 

Læs også: Gå på sommerfuglesafari: Hvor mange af disse arter kan du finde i din have?

Et andet rum i hotellet kan indeholde uld. Hvis du lægger uld eller anden form for garn i hotellet, skal du sørge for, at du har noget net af en art. Hønsenettet kan spændes udover ”hotelværelset” og sættes fast med søm eller klipses fast med hæftemaskine, så uldet ikke blæser væk. 

Når du synes, at hotellet er blevet udstyret med de materialer, du kan finde, skal du lade det være i fred. Du må gerne kigge, men du skal bare ikke rode for meget rundt, da insekterne skal have fred til at få etableret sig i deres nye residens. 

Insekthotel i luften

Du kan også byde bierne velkommen i din have ved at bygge et hotel til dem. Her er det essentielt, at hotellet hænger minimum en meter over jorden på et tørt og solrigt sted. Det kunne være under et udhæng eller halvtag på dit hus, så materialerne ikke bliver våde og rådner. Også på dette hotel skal dybden være omkring 20 centimeter. 

Bierne foretrækker små huler, og derfor bør du pryde hotellet med en masse grene og pinde med borede huller i. Hvis en vild bi flytter ind på hotellet, vil det være beboet i et års tid. Biernes æg, larver og pupper bor der fra æglægningen i foråret, og indtil nye bier bryder ud i det efterfølgende forår. Derfor kan du med rette bygge dit insekthotel i højden i foråret. 

For bierne er det en fordel, hvis du placerer flere mindre hoteller rundt om i haven end ét stort. Der kan nemlig snige sig snyltere ind, som vil sprede sig og forsøge at overtage hotellet. Det kan enten være snyltebier, snyltehvepse, fluer eller myg. Når bierne laver deres lækre honning, vil mange uvelkomne gæster gerne have en bid med. 

Læs også: En vild have er et trygt levested for dyreunger

Lav hotellet flot og farverigt

Det kan blive en sand fest for hele familien, hvis man vælger at dekorere insekthotellet i flotte farver og med skilte. Som skrevet i starten, er det kun fantasien, der sætter grænser. Det kan blive til timevis af underholdning for børnene, hvis insekthotellet udsmykkes med flotte farver og tegninger. Når vejret indbyder til det, er det bare med at komme i gang. 

Vil du gerne fascineres af de mange forskellige insekter, du inviterer ind i haven med dit insekthotel, kan du stille det tæt ved din terrasse. Ellers er et lille tip, at du stiller hotellet bagerst i haven, hvis du ikke ønsker at have insekter nær din terrasse. 

Læs også: GUIDE: Sådan holder du en mere dyrevenlig påske