Lille Ildfugl med brun krop og orange vinger sidder på tusindfrys med udfoldede vinger.

Gå på sommerfuglesafari: Hvor mange af disse arter kan du finde i din have?

Foråret er over os, og haven begynder at vrimle med liv. De lune forårsdage vækker sommerfuglene, der, allerede fra marts, kan ses pryde haven med smukke farver. Du kan gå på opdagelse i din have med denne guide til sommerfuglesafari.

Skrevet af:
Mathias Damgaard Holst

Med deres farvestrålende og mønstrede vinger pryder sommerfuglene rundt om i de danske haver. Dem, der overvintrer som voksne, kan allerede ses fra tidligt forår. De følges uger senere af en del af dem, der overvintrede som pupper. Hele sommeren igennem dukker nye arter op. Med varmere dage søger haveejeren mere ud i haven. Træerne begynder at blive grønne, og en farvelade af blomster pynter så småt under den blå himmel. Heriblandt er Hvid Anemone, der fortæller os, at påsken står for døren. 

Mangler du inspiration til en aktivitet med hele familien i påsken, så kunne sommerfuglesafari måske være noget for dig. I Danmark har vi 66 arter af dagsommerfugle i alverdens farver. Vi har samlet de ti mest almindelige, som du kan gå på jagt efter i din egen have, når vejret indbyder det. 

Hvis du vil vide endnu mere om de danske sommerfugle, kan du læse mere på Naturbasen.

Marts

Disse sommerfugle kan du finde i din have allerede fra marts af. Arterne overvintrer som voksne sommerfugle, og derfor kommer de lidt tidligere på året end andre arter. Vejret spiller dog en rolle for, hvornår du kan spotte dem i haven. En mild vinter og tidligt forår betyder, at du kan gå på opdagelse allerede i marts. 

Nældens Takvinge med brun krop og orange vinger sidder på sommerfuglebusk.
Nældens Takvinge er én af de første arter, du kan få øje på i din have. Den kan efter en mild vinter ses allerede i februar. Foto: Michael Carlsen

Nogle sommerfuglearter prøver at overvintre som voksne i brændestakken, i skuret eller på det tørre loft. En af dem er Nældens Takvinge. Der dannes en frostvæske i deres krop, der gør, at de kan modstå hård frost. Når vinteren er ovre, er den derfor én af de første arter, der kan ses i slutningen af februar eller marts måned. Nældens Takvinge er Danmarks nationalsommerfugl, og du har helt sikkert set den med sin brunlige krop og orange vinger i din have før. 

Navnet kommer fra sommerfuglens sted at lægge æg. Den lægger nemlig sine æg på nælder, og du kan finde sommerfuglen mange af de steder, hvor der er nælder – i skoven, ved vejkanten, i græsplænen eller i bedet. Ved parringen i foråret fra marts til og med maj kan man se Nældens Takvinge flyve højt i spiralflugt. Altså flyver hannen og hunnen rundt og rundt om hinanden. 

Denne art er glad for nektarrige blomster som tidsler og sommerfuglebusken. Derfor er disse blomster i haven gode forudsætninger for at spotte sommerfuglen, hvis du går på jagt. 

Gul Citronsommerfugl sidder på lilla tidselblomst.
Når Citronsommerfuglen hviler har den et bladlignende udseende. Foto: Nicolaj Lindeborgh

Citronsommerfuglen er en af de tidligste sommerfugle, man kan se i haven om foråret. Allerede i marts, på de første lune dage, kommer den frem fra sit vinterhi. Hannen er let genkendelig med sin kraftige citrongule farve, mens hunnen har en mere afdæmpet, grøngul nuance. Begge køn har en karakteristisk vingeform med en næsten vinkelret spids på forvingen, hvilket giver dem et bladlignende udseende, når de hviler med lukkede vinger.

Citronsommerfuglen er en ivrig nektarsøger og kan ses i haver og parker. Den findes også i skove og enge, hvor den søger føde på blomster som burre, mælkebøtte, tidsel og kløver. Den strejfer meget omkring og kan derfor dukke op langt fra sine egentlige ynglesteder.

Arten lægger sine æg på tørst og vrietorn, som er dens værtsplanter. Den nye generation af sommerfugle flyver fra juli til september og går derefter i vinterhi. I modsætning til de fleste danske sommerfugle overvintrer citronsommerfuglen som voksen, typisk skjult i tæt vegetation som kristtorn og vedbend. Det betyder, at den kan leve næsten et helt år – længere end de fleste andre danske sommerfugle.

Sommerfugleartern Dagpåfugleøje med orange vinger og øjnelignende prikker, sidder på sten
Dagpåfugleøje bruger sine vinger som forsvarsmekanisme mod fjender. Navnet stammer fra de øjenlignende prikker på vingerne. Foto: Michael Carlsen

Sommerfuglen Dagpåfugleøje er meget iøjnefaldende med sine dybrøde vinger og karakteristiske øjeformede pletter. Navnet kommer af de ”øjne”, der sidder på vingerne og fungerer som en forsvarsmekanisme mod rovdyr. Når sommerfuglen føler sig truet forsøger den at skræmme sine fjender væk ved pludseligt at åbne sine vinger og afsløre de store ”øjne”. Dette får ofte truslen til at trække sig. 

Dagpåfugleøjet kan findes i hele Danmark, og i din have tiltrækkes den af sommerfuglebusken, tidslerne og mælkebøtterne, der er nektarrige. Sommerfuglen overvintrer herhjemme, hvor den går i dvale og forbliver inaktiv, indtil forårets varme vækker den igen. 

Vågen fra sin vinterdvale finder den hurtigt en mage og lægger æg på undersiden af brændenældeblade, der er larvernes vigtigste fødeplante. Dagpåfugleøje spiller en generel vigtig rolle i haven som både bestøver og del af fødekæden. 

April

Disse sommerfuglearter kan ses fra april. Over vinteren har larverne forpuppet sig, men når vejret bliver lidt lunere udklækker sommerfuglene og kan findes i haven.

Lille Kålsommerfugl sidder på lilla tidselblomst. Nedenunder sidder en rødlig Præstebille
En Lille Kålsommerfugl, der deler tidselblomst med en Præstebille. Foto: Michael Carlsen

Lille kålsommerfugl er en af de mest almindelige sommerfugle i Danmark, som du kan se fra april i din forårshave. Den kendes på sine hvide vinger med små, sorte pletter og ses ofte flakse rundt i haven på jagt efter nektar fra forårsblomster som mælkebøtter.

Sommerfuglen foretrækker især åbne områder med adgang til fødeplanter som kålplanter, raps og løgkarse, som dens larver lever af.

Hannen flyver aktivt rundt for at finde en hun, og parringen foregår i luften eller på planter. Hunnen lægger sine aflange, gullige æg enkeltvis på undersiden af værtsplanterne, hvor larverne efter nogle dage klækkes og begynder at gnave af bladene.

Lille Kålsommerfugl kan være en udfordring for din køkkenhave, da de lysegrønne larver spiser af kål, radiser og andre korsblomstrede planter. Sommerfuglen er en flittig gæst i forårshaven og et sikkert tegn på, at sommerfuglesæsonen er i gang.

Lille Kålsommerfugl kan til forveksling ligne Stor Kålsommerfugl og Grønåret Kålsommerfugl. De har alle de hvide vinger tilfældes, men navnet afslører deres forskelligheder. 

Brunlig tidselsommerfugl med lidt orange på vingerne sidder med åbne vinger på en lilla sommerfuglebusk.
Tidselsommerfuglen er en sand globetrotter, der kan tage på tusindvis af kilometers migrationsrejse. Foto: Michael Carlsen

Tidselsommerfuglen er en af de store træksommerfugle, der kommer sydfra. Den ankommer til Danmark i foråret og kan ses hele sommeren i åbne landskaber som enge, marker og haver, hvor den finder nektarrige blomster. Her især tidslen, der har givet sommerfuglen sit navn. 

Tidselsommerfuglen er kendt for de lange migrationsrejser, der kan strække sig over tusindvis af kilometer fra Nordafrika til Danmark. Afhængigt af vejret kan store sværme af tidselsommerfugle ankomme i maj og juni, hvor de breder sig over hele landet. Den lægger sine æg på værtsplanter som tidsler, brændenælder og kællingetand. Larverne lever skjult i sammenrullede blade, hvor de spiser sig mætte, før de forpupper sig og går fra larvestadiet til at blive en sommerfugl.

Tidselsommerfuglen kan for det utrænede øje forveksles med Nældens Takvinge. 

Admiral med sorte og orange vinger sidder på lilla sommerfuglebusk med grønne blade og blå himmel i baggruden
Admiralen trækker sydpå, når det bliver koldt. Når den har formeret sig i Middelhavsområdet kommer den tilbage i den tidlige sommer. Foto: Michael Carlsen

Admiralen er en meget karakteristisk og fascinerende sommerfugl. Med sit sorte, orange og hvide farvemønster er den let at genkende, både når den hviler og i luften. Det er en stærk flyver og en af de få dagsommerfugle i Danmark, der foretager lange træk. 

Admiralen har en imponerende tilpasningsevne og livscyklus i samspil med de skiftende årstider. Dens årlige rejse mellem Sydeuropa og Danmark gør den til en sand globetrotter i den danske sommerfuglefauna.

I Middelhavsområdet overvintrer den og formerer sig. De nye generationer flyver tilbage mod nord om foråret og ankommer til Danmark i maj og juni. Her lægger hunnerne æg næsten udelukkende på Stor Nælde, der er larvernes primære fødekilde. 

Om sommeren kan admiralen ses i hele landet, fra skove og moser til byens haver og parker. Den besøger en bred vifte af blomster, herunder sommerfuglebusken, tidsler og gyldenris, og den tiltrækkes også af nedfaldsfrugter, hvor den drikker den søde, gærede saft.

I år med rigelige mængder nedfaldsfrugt kan admiralen ses langt ind i vintermånederne, men overlevelsesraten er lav, da de sjældent når at formere sig, inden de dør af alderdom eller bliver ædt.

Skovblåfugl med let støvede, blå vinger sidder på hvid blomst i grøn eng.
Skovblåfuglen er en lille og hurtig flyver, der helst lander højt oppe i træer og buske. Foto: Nicolaj Lindeborgh

Skovblåfuglen er en af Danmarks mindste dagsommerfugle. Hannen har en lysende blå overside, mens hunnen har brede, mørke kanter langs vingesømmene, der især er markante hos sommergenerationen. Sommerfuglen flyver ofte højt over buske og træer, hvilket gør den let at skelne fra andre blåfugle.

Sommerfuglen trives i skove, haver, moser, hegn og andre områder, hvor dens værtsplanter som blåbær, kristtorn og ærteblomstrede planter, for eksempel kløver, vokser. Den er en strejfer og kan ofte observeres langt uden for sine primære levesteder.

Den ses i Danmark ad to omgange. Den første generation, som det kaldes, flyver fra sidst i april til midt i juni. Anden generation kan ses fra juli måned og til september. Skovblåfuglens larver ernærer sig hovedsageligt af blomsterknopper, blomster og frugter på værtsplanterne.

Så ser du en elegant højtflyvende sommerfugl i blålige farver, der svæver over buske og trætoppe, så er det formentlig Skovblåfuglen, der leder efter en mage eller nyder solens varme stråler. 

Grønbrunlig og hvid Aurora sidder på sten
Auroraen bruger sine afdæmpede farver til at camouflere sig fra fjender. Foto: Michael Carlsen

Aurora-sommerfuglen er en af de mest karakteristiske forårssommerfugle i Danmark. Den flyver især i april-maj, hvor hannerne med deres klare orange vingespidser lyser op i landskabet. Hunnen er mere afdæmpet med gråsort forvingespids, men begge køn har en mosgrønspættet underside, der hjælper dem med at camouflere sig, når de hviler på blade og blomster.

Auroraen er knyttet til vilde korsblomster og findes især i skovbryn og fugtige enge. Den besøger gerne blomster som eng-, løg- og kalkkarse for at lægge sine æg. Hannerne er meget aktive og ses ofte flakse nervøst rundt på jagt efter hunner.

Aurora har kun én generation om året. Når larverne efter to til tre uger forpupper sig, overvintrer de og klækker først det følgende forår, hvilket gør, at sommerfuglen kun ses i en begrænset periode om foråret og forsommeren.

Aurora-sommerfuglen er et sikkert tegn på, at foråret for alvor er over os.

Almindelig Blåfugl med blåstøvede vinger på bænk
Chancen for at opleve en Almindelig Blåfugl i din have er større, hvis du har langt græs og en åben have ud til naturarealer. Foto: Michael Carlsen

Almindelig blåfugl er en af Danmarks mest velkendte blå sommerfugle og kan opleves i en stor del af sommerhalvåret. Hannen er let genkendelig med sin skinnende lyseblå overside, mens hunnen varierer mere, hvor nogle er brune, mens andre har en blålig bestøvning. 

Almindelig blåfugl findes i mange forskellige miljøer – fra tørre enge og græsmarker til vejkanter og haver. Den er en af de mest tilpasningsdygtige blåfugle og kan derfor ses over det meste af landet. Hannerne er meget aktive og strejfer ofte vidt omkring i deres søgen efter hunner. Chancen for at du finder en almindelig blåfugl er større, hvis du i din have har længere græs, og især har en have ud til åbne naturarealer. 

Sommerfuglen flyver fra maj til september, og æggene lægges på forskellige ærteblomstrede planter, for eksempel kløveren, som larverne lever af. Almindelig blåfugl overvintrer som larve og forpupper sig i foråret, hvorefter de første voksne sommerfugle dukker op i maj.

Almindelig blåfugl kan ligne flere andre blåfuglearter, men et vigtigt kendetegn er den ekstra sorte plet på undersiden af forvingen, placeret indenfor midtpletten. 

Med sin elegante blå farve og livlige flugt er almindelig blåfugl en af de sommerfugle, man oftest ser danse over blomsterne i de danske landskaber.

Sommerfuglen Lille Ildfugl med sin brune krop og skinnende orange vinger sidder på tusindfryd.
Lille Ildfugl er en aktiv art, der besøger en bred vifte af blomsterarter. Foto: Michael Carlsen

Lille Ildfugl er en lille, men markant sommerfugl, der især tiltrækker opmærksomhed med sin karakteristiske gyldne orange farve og lynhurtige flugt. 

Lille Ildfugl findes i mange forskellige landskaber, især i varme og solrige områder. Det gælder for denne sommerfugl som for almindelig blåfugl. Nemlig, at den findes i haver med længere græs og ud til åbne naturarealer. Derfor kan du også finde den ved enge og ruderater. 

Arten er meget aktiv og kan hurtigt flyve fra blomst til blomst, hvor den suger nektar. Den er ikke kræsen og besøger en bred vifte af blomsterarter. Den ses også ofte solbade med halvt udbredte vinger på sten eller jord.

Arten har tre til fire generationer om året, og Lille Ildfugl kan ses fra slutningen af april til oktober. Årets sidste generation overvintrer i larvestadiet, hvilket gør den til en sommerfugl, der, hvis du tæller larvestadiet med, kan ses hele året rundt i milde perioder. Lille Ildfugl forveksles sjældent med andre arter på grund af dens klare farver og karakteristiske flyvemønster.

Nu er du klædt bedre på til at gå på opdagelse i din egen have efter dagsommerfugle. God fornøjelse!