
Ulven i Danmark
Det mener Dyrenes Beskyttelse om ulven i Danmark
Ulven er et hjemmehørende toprovdyr i Danmark, der blandt meget andet er en eminent forvalter af sunde hjortebestande.
Dyrenes Beskyttelses holdning til ulven
Ulven hører til i Danmark, og den har lige så meget ret til at være her som mennesker – og alle de andre arter.
Arbejdet for ulven
Dyrenes Beskyttelse sidder i Vildtforvaltningsrådets Ulvegruppe, som enstemmigt har udarbejdet en forvaltningsplan med over 40 forskellige anbefalinger til at forvalte ulvebestanden og sikre sameksistensen med ulven i Danmark, herunder eksempelvis sikring af husdyr ved hjælp af ulvehegn. Vi arbejder politisk for at sikre beskyttelse af ulven og dermed bevare en af Danmarks og Europas sidste store vildtlevende toprovdyr. Vildtforvaltningsrådet rådgiver miljøministeren i spørgsmål om vildtforvaltning.
Ulven er totalfredet i Europa, selv om der i øjeblikket er kræfter, der ønsker at lempe beskyttelsen af ulven i Europa.
Vi taler ulvens sag og fortæller, hvor fascinerende ulven er. Vi oplyser om den virkelige ulv som hjemmehørende vild art i Danmark med det formål at afmontere de dramatiserede og stigmatiserende forestillinger om ulven, herunder myten om ulvens blodrus. I naturen dræber ulven ikke mange byttedyr ad gangen. I modsætning til ræven gemmer ulve sjældent føde, men nedlægger og spiser sit bytte med flokken med det samme.
Ulvens rolle i naturen
Ulven er blandt andet langt bedre til at forvalte krondyrbestanden og de øvrige hjortebestande, fordi den tager de mindste og svageste individer. Jægerne går derimod ofte efter de største og sundeste individer, ikke mindst de store, stærke hanner, i en trofæjagt, der skævvrider bestanden. Ulvens jagt betyder også, at hjortene lærer eller bliver selekteret til at være gode til at passe på deres afkom, ligesom de indretter deres adfærd og udvikler evner til at undgå ulven. Det foregår med både enkeltindividers læring og selektion af individer.
Den misforståede ulv
I Danmark er der indtil videre otte ulvepar. I hvert fald seks af parrene fik hvalpe i 2024, hvor kom i alt 38 hvalpe.
Forskere er enige om, at ulve udgør en meget lille risiko for mennesker. Undtagelsen er ulve, der har lært sig at opsøge mennesker for at få mad. Derfor er det vigtigt at lade vilde ulve være i fred og aldrig lægge foder ud til dem.
Ulve, typisk store hvalpe, som viser tegn på opsøgende adfærd over for mennesker, vil derfor blive håndteret, og i yderste konsekvens aflivet af myndighederne. Risikabel ulveadfærd kan med andre ord både forebygges og tages i opløbet.