Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager i disse dage mange opkald fra folk, der ser gæslinger gå rundt alene. Det er ikke et tegn på nød, da gæslinger adopteres af andre forældre, hvis de bliver væk fra flokken.
Gæs yngler ofte på små øer i vand. Når redepladsen er omringet af vand er den nemlig sikker. Ligeledes er vandet et mere sikkert sted at opholde sig om natten for gåsefamilier. Derfor befinder mange gæslinger sig på og omkring søer og moser.
Når gæslingerne klækkes, bevæger de sig op på land for at græsse med deres forældre. De ses derfor i byområder, ofte omkring boldbaner og græsplæner om dagen, men om aftenen går de tilbage til vandet.
Gæslinger bliver sjældent efterladt
Gæslinger er meget selvstændige. Derfor vælger de selv, hvor de vil gå hen og hvilken flok gæslinger, de vil slutte sig til mens de græsser. Gæslingerne bliver aldrig egentlig efterladt, men en gang imellem kommer de væk fra den flok, de normalt følger. Det fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen:
- Gæslinger er meget selvstændige. Så hvis en gæsling pludselig opdager, at flokken ikke er inden for rækkevidde, så kan den oftest selv finde dem igen – eller finde en anden flok gæslinger den kan slutte sig til.
Hvis man finder en gæsling, der render rundt alene i nærheden af noget vand, er det derfor ikke en god idé at samle den op. Der er stor sandsynlighed for, at den selv finder vej til en flok, den kan slutte sig til.
En stor flok er godt
Normalt ruger gåsen mellem 1 og 10 gæslinger ud, men i løbet af sæsonen ender mange gåsepar med flere og flere. Når gæslingerne nærmer sig flyvefærdighed, er der nogle forældre, der kan have op til mellem 30 og 40 gæslinger. Michael Carlsen fortæller, at de store flokke er til gavn for den enkelte gæsling:
- For gæslingerne er det en fordel at være i en stor flok, fordi de vokser bedre og hurtigere. De får en social fordel på fødesøgningspladserne, fordi de får retten og pladsen.
Han tilføjer: Når dyreredderne bliver sendt ud til en forladt gæsling, udnytter de, at gæs adopterer andres gæslinger. Det vil sige, at dyreredningsteamet finder en flok af gæs, der allerede har ret mange gæslinger. Så sætter de gæslingen i nærheden, så den kan blende ind i flokken.