Sommerhuskilling

Sommerhusområder vrimler med katte

Hvert år modtager Vagtcentralen 1812 flere tusinde henvendelser om efterladte killinger, som mange sommerhusgæster har fodret i løbet af deres ferie. Men når folk forlader sommerhusene igen, står kattene alene tilbage og kan ikke klare sig selv. Det kræver derfor, at folk tager ansvar for kattene, hvis de vælger at fodre dem.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

Sommerferien er startet, og det samme er højsæsonen for efterladte killinger. Killingerne er en del af den problematik, der hvert år opstår, når feriegæster begynder at fodre omstrejfende katte, men når de forlader sommerhuset også efterlader en kat, der nu er afhængig af dem.

”Det gentager sig hvert år, at folk begynder at fodre omstrejfende halvstore killinger. Men killingerne har mest af alt brug for, at feriegæsterne tager ansvar og kun fodrer dem, hvis de skal blive en del af familien,” siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Med kattemad følger ansvar
Henover sommeren stiger antallet af henvendelser om efterladte killinger hvert år. Det er derfor vigtigt, at feriegæster tager ansvar for killingerne og kun fodrer dem, hvis de skal være en del af familien.

”Der er alt for mange tilfælde, hvor en familie har fodret en killing under sommerhusopholdet og så forlader den, når de flytter fra huset igen. Situationen bliver så, at der står en killing, der er afhængig af familiens mad. Derfor er det så enormt vigtigt kun at fodre en kat, hvis man har tænkt sig at tage den med hjem,” fastslår Jens Jokumsen.

Killinger under seks måneder har svært ved at klare sig selv, og derfor bør man ringe til Vagtcentralen 1812, hvis ejeren ikke kan findes, og man ikke selv vil beholde killingerne.

sommerhuskillinger-2017 (1)_1.jpg

Sommerhusområderne har flest efterladte killinger
I en ny opgørelse over antallet af henvendelser til Vagtcentralen 1812 om efterladte killinger i 2017, viser det sig, at antallet steg i sommerferien for alle regioner. Men især for Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Nordjylland skete der en markant stigning.

”Jeg tror, at sammenhængen mellem regionerne og antallet af efterladte killinger kommer af, at der er rigtig mange sommerhusområder i de regioner, og at folk fodrer de omstrejfende katte. For hvis man fodrer kattene, så kommer der bare flere af dem,” siger Jens Jokumsen.

At fodre katte i sommerhusområderne medfører altså, at der kommer flere uønskede katte og killinger. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor sommerhusgæsterne til at tage ansvar for kattene. Man skal ikke begynde at fodre på kattene, hvis ikke man vil påtage sig det ansvar, der følger med at være katteejer. Hvis en herreløs kat er i nød og har brug for hjælp, kan man kontakte Vagtcentralen på 1812.

sommerhuskillinger-regioner.jpg