Der er store fordele ved at få kastreret eller steriliseret sin kat. Læs med her og få svar på alle dine spørgsmål og find alle de fordele, der er ved at neutralisere sin kat.
Neutralisering, kastration eller sterilisering?
Neutralisering er en fællesbetegnelse for både hun- og hankatte. En hankat bliver kastreret og en hunkat bliver steriliseret, men taler man om begge på én gang, neutraliseres de. En neutralisering er en betegnelse for at fratage katten mulighed for at reproducere sig.
Hvilke fordele er der?
Først og fremmest undgår du uønskede killinger, som kan være svære at afsætte til nye hjem. Derudover er der faktisk en række andre fordele, som giver både dig og din kat et bedre liv.
Du undgår løbetidens kattejammerrock, hvilket kan være befriende for både dine naboer og dig. En anden stor gevinst er, at katten mindsker risikoen for en række sygdomme.
For en hunkat forebygger sterilisering livmoderbetændelse, kræft i livmoderen, æggestokke og mælkekirtler, ligesom risikoen for at få virussygdomme såsom katte-AIDS og katteleukæmi nedsættes kraftigt. Dette sker, da behovet for kontakt med andre katte nedsættes.
For hankatte betyder en kastration, at risikoen for katte-AIDS og katteleukæmi mindskes kraftigt, og samtidig vil hankatten strejfe mindre. Dette reducerer risikoen for trafikulykker og for, at de kommer så langt fra hjemmet, at de ikke kan finde hjem igen. Desuden slås de mindre, hvilket vil mindske risikoen for skader og bylder.
Hvilke ulemper er der?
Hunkatten påvirkes som regel ikke af sterilisation, men hankattens stofskifte bliver typisk nedsat med omkring 30%. Derfor er det vigtigt at fodre efter dette, så de ikke bliver overvægtige.
Hvordan foregår det?
Når en hunkat bliver steriliseret, fjernes dens æggestok samt indimellem dens livmoder. En hankat får ved kastration fjernet sine testikler. En neutralisering er et relativt ukompliceret indgreb, som foretages, når katten er under fuld narkose.
Hvor gammel skal katten være?
Alt efter hvilken dyrlæge man taler med, vil de anbefale lidt forskelligt. Ofte er det dog tilrådet at få det gjort så tidligt som muligt, og gerne inden den kønsdrevne adfærd starter. På den måde husker man at få det gjort i tide og katten vil hele hurtigere. Allerede når den er 3 måneder gammel, kan indgrebet udføres, hvis blot katten vejer minimum 1 kg.
Hvorfor skal man gøre det?
En neutralisering kan forhindre utallige uønskede killinger i at komme til verden. En hunkat kommer i brunst ca. hver 2-3 uge året rundt, og derfor kan der komme mange uønskede killinger til. Hvis en kat færdes udenfor, vil den højst sandsynlig enten blive drægtig eller gøre en hunkat drægtig.
Hvad koster det?
Priserne svinger fra klinik til klinik, men udgiften ligger på omkring 1.400 kr. for en hunkat og 900 kr. for en hankat. Til gengæld er der tale om et engangsbeløb, og dette beløb vil nedsætte risikoen for en række andre sygdomme og kan derfor i sidste ende være med til at minimere udgifterne på din kat.
Hvorfor er det vigtigt at hankatte også neutraliseres?
En hankat kan i princippet gøre flere hunkatte drægtige om dagen. Hankatten vil derfor resultere i mange killinger, hvilket igen vil betyde flere hunkatte, som kan få killinger. Cirklen skal altså brydes for begge parter. Desuden vil en ikke-kastreret hankat slås mere og dermed udsættes den for mere sygdom og skade.
En kat kan blive til 4.802 på fire år
En hunkat er drægtig i ca. 2 måneder og kan få op til fire kuld om året. I hvert kuld føder katten typisk 3-5 killinger. Killingerne vil allerede være kønsmodne, når de er 6-10 måneder gamle, og de efterfølgende år vil den samme kattebestand derfor have formeret sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år svarer det til 4.802 katte.