Danskerne bortadopterer primært deres dyr på grund af ejerens situation.
Problemer med eget helbred og egen boligsituation er de primære årsager til, at danskerne skaffer sig af med deres hund ved at bortadoptere den. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Studiet undersøgte, hvorfor kæledyrsejere valgt at bortadoptere deres hund eller kat i perioden 1996-2017. For både katte (74%) og hunde (75%) gælder det, at de overordnede årsager til at skille sig af med sit kæledyr var relateret til ejeren fremfor kæledyret. Her var det især problemer med eget helbred og boligsituation, der gjorde udslaget.
Et ansvar hele livet
Kigger man lidt nærmere på studiet kan man se, at udover problemer relateret til ejeren, er hundens adfærd også en væsentlig grund til, at hundeejere vælger at bortadoptere deres hund. For katte vejer adfærdsproblemer også tungt, når det kommer til at skille sig af med sit kæledyr. Det er derfor helt essentielt at forberede sig grundigt, inden man køber et kæledyr, mener ekspert i Dyrenes Beskyttelse:
”Dyr er levende væsener, de er ikke legetøj eller gadgets, man kan smide ud, når man er træt af det. Alle dyr kræver mad, plads, aktivering, motion, dyrlægebesøg og pleje i mange år frem. Det store ansvar skal man være villig til at tage på sig, hvis man anskaffer sig et kæledyr”, siger familiedyrschef Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.
14 % af hundeejerne i undersøgelsen angiver mangel på tid som årsagen til, at de vælger at bortadoptere deres hund.
”Det er et stort ansvar at anskaffe sig en hund, men alle kæledyr kræver, man sætter sig nøje ind i dyrets behov. En hund skal fx ikke være alene i mange timer dagligt og kræver ofte mindst 2 timers aktivering om dagen. Den tid og de ressourcer skal man være klar til afsætte – også når hunden ikke længere er en sød hvalp og det er tid til gåtur kl. 6 om morgenen i november”, siger Jens Jokumsen.
Dyrenes Beskyttelses 8 internater modtog i 2019 knap 11.000 dyr, heraf langt størstedelen katte, men også hunde, kaniner, marsvin, fugle og krybdyr.