Er katten vaccineret korrekt, kan man som katteejer undgå mange ubehagelige sygdomme hos sin kat. Det er derfor vigtigt at vedligeholde kattens vacciner hele livet samt følge dyrlægens råd og vejledning, så katten er bedst muligt dækket.
I Danmark er vi i et vist omfang forskånet for en del smitsomme sygdomme blandt vores katte. Der findes dog stadig sygdomme, som kan være meget alvorlige for din kat, hvis den bliver smittet. Heldigvis kan man beskytte sin kat mod nogle af sygdommene ved at vaccinere den. Samtidig hjælper man med at holde sygdommene på et så lavt niveau som muligt. Det er derfor vigtigt at få sin kat vaccineret.
Hvor ofte bør katten vaccineres?
Alle katte bør basisvaccineres og derefter revaccineres regelmæssigt efter dyrlægens anbefalinger. Dette gælder både voksne katte og killinger.
Små killinger får antistoffer fra deres mor igennem modermælken, men det er usikkert, hvor længe antistofferne holder. Derfor er det vigtigt, at killingen vaccineres første gang, inden den fylder 12 uger og skal ud i et nyt hjem.
- Når der er små killinger på Dyrenes Beskyttelses internater, vaccineres de altid så tidligt som muligt og igen lige inden de rejser, når de er 12 uger gamle. Hvis de stadig er på et af vores internater, når de fylder 16 uger, vaccineres de igen. Det er dog ikke kun killinger, der vaccineres på vores internater, men også alle de voksne katte, vi får ind, fortæller Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
Katte kan vaccineres mod enkelte sygdomme enkeltvis
Hvis killingen er blevet vaccineret, inden den fyldte 12 uger, eksempelvis som killingerne fra Dyrenes Beskyttelses internater bliver det, bør den stadig efterfølgende vaccineres for at sikre effekt. Beskyttelsen mod de enkelte sygdomme kan have forskellig varighed, og man kan derfor vælge at vaccinere mod sygdomme separat.
- En god basisbeskyttelse for din kat vil være en vaccination mod kattesyge (parvovirus) og katteinfluenza (herpes- og calicivirus). Lidt afhængigt af hvilken vaccine din killing har fået som 12 uger gammel, kan det i nogle tilfælde være nok at vaccinere den igen, når den er 16 uger gammel, forklarer Anders Højgaard Tølbøll.
Ud over basisvaccinerne er det muligt at dække ens kat bredere ind, hvis den har særlige behov eller opholder sig i et miljø, hvor den er særligt udsat for bestemte typer af smitte. Dyrenes Beskyttelse anbefaler altid at spørge egen dyrlæge til råds, når det handler om at tilpasse vaccinationen til netop ens egen kat.
- Vi anbefaler, at man altid følger dyrlægens vejledning. For nogle vacciner er det nødvendigt med en årlig vaccination for at opretholde den fulde effekt. For andre vacciner kan det være hvert tredje år. Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, når du har katten til det regelmæssige sundhedscheck, afslutter Anders Højgaard Tølbøll.