Gris kigger op i kameraet fra en mudderpøl med halm i
Grisen er i krise, men er ikke den eneste

Grisen er i krise, men er ikke den eneste

Vidste du, at Danmark har et af verdens højeste antal landbrugsdyr per indbygger? Det kunne måske ses som en succes for Danmark, hvis ikke industrilandbrugets intensive avl førte til store lidelser for dyrene – og til en alvorlig krise for biodiversitet og livet i vores fjorde.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Der fødes hvert år omkring 40 millioner smågrise i de danske stalde. Og næsten hver fjerde - ni millioner – dør kort før, under, eller i dagene efter fødslen. Det enorme antal levende og døde grise afspejler en produktion af kød, der er gået over gevind. Forholdene i staldene betyder, at det er umuligt for grisene at gøre det, som grise har brug for: bevæge sig frit på marken og nysgerrigt gå på opdagelse.

Grise er kloge og sansende væsener, der føler og oplever verden omkring dem. Man kan i den grad tale om grise i krise. Men grisenes krise er ikke den eneste store krise, vi har. Og kriserne hænger sammen.

Biodiversitet viger for monokultur

De mange millioner grise er mange munde at mætte. Derfor dyrker landbruget en stor del af markerne for at lave foder. Når vi derudover bruger et stort areal til byer, veje og plantager, er der meget lidt tilbage til den vilde natur. 

Derfor er der hvert år dyre- og plantearter, som forsvinder fra den danske natur, fordi deres levesteder forringes eller skal bruges til noget andet. Arter uddør i et tempo, som aldrig tidligere er set, mens vi mennesker har været på jorden. Vi står altså overfor en regulær biodiversitetskrise.

Gyllen fra mange millioner grise og brugen af kunstgødning på markerne skaber også en krise for både vandmiljø og klima. Gødningen og gyllen siver ned i jorden og ud i vandløb, og det fører til iltsvind og skader på havets økosystemer, især i de danske fjorde og indre danske farvande. Husdyrproduktion er også en stor CO2-synder, og drænet areal til landbrugets marker og træmarker frigiver store mængder CO2, der ændrer klimaet.

Alt i alt er landbrugets enorme produktion af grise derfor skadelig på mange områder: For vores biodiversitet og for klimaet. Og det er dyrene, der betaler en utrolig høj pris. Hver dag. Året rundt. Og det skal der laves om på. 

Vejen frem mod en bæredygtig fremtid

En bæredygtig fremtid for alle kræver en ny tilgang i landbruget. Vi skal spise mere plantemad og dyrke en mindre del af jorden på en mere bæredygtig måde. Der skal være færre dyr i landbruget, så der er plads til, at de kan komme ud og udfolde deres natur. Og vi skal have plads til den vilde natur. God dyrevelfærd for dyr i landbruget og for de vilde dyr er en del af løsningen på vores kriser og vil bidrage til en sundere planet for alle.

Hvis der findes dumme svin, er det næppe blandt grisene, de skal findes. Grise har imponerende kognitive evner og kan lære, huske og anvende information på avancerede måder. Grise kan genkende ansigter, løse komplekse opgaver og tilpasse sig nye situationer. Men mest af alt, er den rigtig god til at være gris. En evne, den meget sjældent får lov til at bruge i dansk industrilandbrug.