En hund er senior, når den er mellem 6-9 år. Jo større og tungere race, jo tidligere er hunden senior. Ældre hunde kan leve gode og aktive liv, men det er vigtigt at holde øje med hundens helbred. Tjek derfor din seniorhund løbende, så du sikrer dig, at den er sund og rask.
Hunde bliver senior på forskellige tidspunkter i deres liv, alt efter deres størrelse. En stor hund bliver tidligere senior end en lille hund. De ældre hunde kan dog noget helt særligt, da der ofte kommer mere ro på, og hunden har en helt anden livserfaring end i de unge år.
Seniorhunde kan sagtens leve mange aktive og gode år med høj livskvalitet, men det er vigtigt at forebygge eventuelle sundhedsproblemer og holde godt øje med sin hunds signaler. Forebyggende sundhedstjek kan betyde, at du opdager eventuelle sygdomme tidligt i forløbet og dermed får bedre behandlingsmuligheder og prognose.
Hvilke sygdomme ses hos en ældre hund?
Hvis man som hundeejer til en ældre hund kender til de mest almindelige sygdomme og lidelser, som er forbundet med alderdom, er det lettere at holde øje med sin hund løbende og sørge for, at den har det godt.
Helt almindelige sygdomme og lidelser kan give hunden en nedsat livskvalitet, men med forebyggende pleje kan man forsinke eller forhindre udviklingen af sygdomme og lidelser og på den måde sikre, at ens hund får en bedre alderdom.
Her kan du se de mest almindelige tegn på, at den ældre hund trænger til et dyrlægetjek. Hvis din senior har et eller flere tegn, anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man kontakter sin dyrlæge og får hunden tjekket.
Almindelige symptomer på aldersrelateret sygdom er
- Nedsat aktivitetsniveau og mindre lyst til leg
- Ændring i vægt (tykkere/tyndere)
- Ændring i facon, som eksempelvis nedsat muskelmasse eller hængende mave
- Nedsat eller ændret ædelyst og drikkelyst
- Tab af pels
- Urenlighed
- Tisser ofte og i kort tid
- Ændret adfærd som forvirrethed, aggressivitet eller nervøsitet
- Stiv gang og halten efter hvile
- Hyppig diarré og/eller opkast