46.000 hunde handles mellem EU-landene hver eneste måned. Dyrenes Beskyttelse presser på for, at EU får styr på handlen – og dermed også på bagmændene
Hvert år handles over en halv million hunde mellem EU-landene, men kun cirka 20.000 af dem bliver registreret. Sådan er situationen ifølge en EU-rapport fra 2015, og skal man komme handlen med hunde fra hvalpefabrikker til livs, er det bydende nødvendigt at få en obligatorisk mærkning og registrering af hundene.
Derfor gik Dyrenes Beskyttelse i 2016 sammen med en række europæiske dyreværnsorganisationer om at lægge pres på Europa-Parlamentet gennem kampagnen ”Protect our Pets” – og det har båret frugt.
Parlament giver grønt lys
”Europa-Parlamentet har givet grønt lys for forslaget og sendt det videre til behandling i Europa-Kommissionen, hvor det ligger nu,” siger chefkonsulent for familiedyr Jens Jokumsen.
Der findes ingen præcise tal for, hvor mange hunde, der importeres til Danmark fra andre EU-lande. Men sager med syge og adfærdsvanskelige hunde fra typisk østeuropæiske hvalpefabrikker dukker jævnligt op i medierne, og nogle af hundene ender på Dyrenes Beskyttelses internater.
Nye tal fra en Epinion-måling foretaget for Dyrenes Beskyttelse viser desuden, at 47 pct. af de danske hundekøbere (tallet er 42 pct., når man frasorterer dem, der har købt en voksen hund) ikke har set tæven, da de senest købte en hund.
Overraskende tal
Ifølge Jens Jokumsen er det ikke blot alt for mange, men også et overraskende højt tal:
”Det hænger desværre meget godt sammen med vores indtryk af, at internethandlen med hunde er i kraftig vækst, og at der mangler kontrol med den grænseoverskridende hundehandel. Har man købt en hvalp fra udlandet, så ser man jo netop ikke tæven,” siger han.
”De nye tal bekræfter blot behovet for, at der bliver indført en obligatorisk registrering af alle de hunde, der handles mellem EU-landene.”