Der er blevet rettet skarp kritik af Fødevarestyrelsens kontrol med dyretransporter, efter Dyrenes Beskyttelse rettede spotlight på problemet.
Midt i sommerferien landede redegørelsen fra Fødevarestyrelsen, og der var ingen tvivl: Fødevarestyrelsen havde i årevis fuldstændig forsømt sit ansvar med at følge op på overtrædelser af reglerne for dyretransporter:
- Hændelsesforløbet er klart utilfredsstillende og viser, at der er begået fejl. Der har været et uacceptabelt rod i Fødevarestyrelsen, og jeg har derfor bedt styrelsen om straks at rette op, så der fremover er bedre kontrol med transporterne af dyr, udtalte Jakob Ellemann Jensen i en pressemeddelelse.
Og Fødevarestyrelsen erkendte blankt kritikken:
- Fødevarestyrelsen har modtaget kritikken fra ministeren, og vi er enige i, at vi har begået fejl, og at forløbet har været utilfredsstillende. Det skal der rettes op på, sagde Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, i en kommentar til DR Nyheder.
Fødevarestyrelsen skal fremover have fokus på, at kontrollen følger op på ulovlige dyretransporter med bøder og politianmeldelse. Derudover skal fund af overtrædelser følges op inden for en måned.
Ikke nok med sanktionering
Simon Kollerup, S, mener dog ikke, det er nok, at lastbilschaufførerne bliver sanktioneret, når der konstateres overtrædelser. Der skal mere kontrol til, siger han til Ritzau:
- Hvis ministeren tror, at han er kommet rundt om problemet med dyretransporter ved at sige, at man skal sanktionere, når der er overtrædelser, så må han tro om igen. Vi har flere krav til ministeren, som vi opfordrer til at indkalde til politiske forhandlinger, så vi kan lave en skærpelse af kontroller, som der skal være flere af.
I Dyrenes Beskyttelse er man enig i, at der skal indføres flere kontroller:
- Det er vigtigt, at der bliver foretaget flere kontroller af transporterne ud af landet, så antallet af kontroller følger med den eksplosive udvikling i antal dyretransporter. Det nytter jo ikke noget, at antallet af kontroller er det samme, når antallet af eksporterede grise er mangedoblet, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer samtidig til, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe af eksperter uden for Fødevarestyrelsen, der kan granske området og sikre, at det er de rigtig tiltag, der gøres for at rette op:
- Dansk landbrug sender millioner af dyr ud på lange, opslidende dyretransporter i tætpakkede lastbiler hvert eneste år. God dyrevelfærd kan det aldrig blive, men det er nødt til at blive bedre, siger Britta Riis.
Miljø- og fødevareministeren har bedt Fødevarestyrelsen lave en analyse af stikprøvekontrollerne.