Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager ekstra mange opkald i vinterferien, fordi bekymrede borgere mener, at de har fundet en sæl i nød. Sælerne ligger dog ofte bare og slapper af i vandkanten.
I skoleferierne kommer telefonerne på Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 ofte på overarbejde, men det er ikke nødvendigvis fordi, at der er flere dyr i nød. Anne Sofie Conde Meilvang, der er biolog, forklarer, at der sker en stigning i opkald om sæler, når folk har fri, simpelthen fordi de er mere ude i naturen.
”Vi kan mærke det på Vagtcentralen, når folk går på ferie. Her tager de typisk en tur på stranden, hvor de ser en sæl ligge alene i vandkanten. Det er de mennesker fleste ikke vant til, så de tror, at sælerne er i nød,” forklarer Anne Sofie Conde Meilvang, og fortæller videre, at sælerne ofte ikke er i nød. De hviler sig sandsynligvis bare i sandet:
”Sæler har også behov for at hvile sig en gang i mellem, og de kan derfor ikke opholde sig i vandet hele tiden.”
Hvornår er en sæl i nød?
Sæler er vilde dyr, så derfor er vigtigt at holde god afstand til dem, så de ikke føler sig truede af mennesker. Ser man en sæl ligge alene på stranden, er det ikke nødvendigvis et tegn på, at den er i nød, den hviler sig nok bare. Ofte er sæler først i nød, hvis mennesker nærmer sig dem.
Hvis sælen har tydelige skader såsom sår, eller anden tegn på sygdom, er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød.