turbo

Ny kampagne skal stoppe turbokyllingen

Dyrenes Beskyttelse kickstarter i dag kampagne, der skal få danskerne og virksomheder til at afslutte den bølge, der siden marts har fået flere og flere virksomheder til at sige farvel til den hurtigtvoksende kylling – turbokyllingen.

Skrevet af:
Pernille Schousboe
Man producerer kyllinger, som var det støvsugere og opvaskemaskiner. De skal være effektive og ressourcebesparende. Men kyllinger er ikke maskiner. De er levende, sansende væsner, der har behov for at kunne udøve deres naturlige adfærd.
- Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

I foråret meldte Danmarks største fjerkræslagteri, Danpo A/S, ud, at de udfaser den udskældte turbokylling ved udgangen af 2021. Virksomheder som 7-Eleven, Scandic Hotels, Joe & The Juice og Espresso House har besluttet at gå samme vej og indfører samtidig endnu flere forbedringer for kyllingerne.

Det er et markant løft af bunden i den danske kyllingeproduktion og er et skridt i den rigtige retning for bedre dyrevelfærd for de mange millioner slagtekyllinger, der hvert år produceres i Danmark.

Fra den 24. august og to uger frem kan du møde en plakat ude i det danske land, der til forveksling ligner en reklame for et godt tilbud på en fersk kylling. Men kigger du godt efter, vil du opdage, at der er tale om en absurd måde at fremstille et levende, sansende væsen på.

Du kan stoppe turbokyllingen

Hver en underskrift tæller – støt op om den totale udfasning af Turbokyllingen i Danmark.

Skriv under her

Ross 308: En "fantastisk" turbomaskine

Turbokyllingen er et andet navn for kyllingeracen Ross 308. Den er avlet til at tage meget hurtigt på i løbet af kort tid og kan derfor vokse fra 50 gram til hele 2 kilo på kun ca. 33 dage. Det lyder som et drømmescenario, hvis man gerne vil producere hurtigt og effektivt, men netop den hurtige vækst giver turbokyllingen mange velfærdsproblemer.

– Man producerer kyllinger, som var det støvsugere og opvaskemaskiner. De skal være effektive og ressourcebesparende. Men kyllinger er ikke maskiner. De er levende, sansende væsner, der har behov for at kunne udøve deres naturlige adfærd, konstaterer direktør for Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Kyllingernes organer og ben kan ikke følge med den voldsomt hurtige vækst, så 3 af 4 går ikke normalt, når de nærmer sig tidspunktet for slagtning. Og med 20 kyllinger per kvadratmeter er pladsen til at kunne udleve den naturlige adfærd trang.

Danskerne skal hjælpe turbokyllingerne

Dyrenes Beskyttelse har sammen med andre dyrevelfærdsorganisationer kæmpet i mange år for at forbedre forholdene for de mange millioner slagtekyllinger i Danmark og har brug for danskerne i kampen.

– I slipstrømmen af 'ægtivistkampagnen' i 2013 gik det i sommeren 2016 pludselig stærkt med at få udfaset alle buræg i Danmark. Vores håb er, at historien vil gentage sig, og at danskerne vil hjælpe os med at fjerne turbokyllingen fra det danske marked. Det kan de gøre både med deres underskrift og ved at lade turbokyllingerne blive i køledisken, slutter Britta Riis.

Frikyllinger er stadig den bedste dyrevelfærd

Selv om turbokyllingen langsomt forsvinder fra de danske kølediske, kan forbrugerne nemt komme til at vælge en industrikylling, der heller ikke har haft god dyrevelfærd.

Derfor er det fortsat det sikre valg at købe en kylling, der er mærket med 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse' eller Ø-mærket. Det er din garanti for, at dyret har haft adgang til det fri og haft mulighed for at udøve sin naturlige adfærd.