Rokkedahl

Blå himmel og luft i fjerdragten

Et godt kyllingeliv indebærer adgang til det fri, støvbadning, gode hvilepladser i højden og mulighed for at skrabe i jorden. Men det liv er desværre ikke alle kyllinger forundt. Og det økonomiske billede pt. truer med at gøre situationen endnu værre.

Skrevet af:
Pernille Schousboe
Kyllinger er jo sansende dyr, der kan føle smerte, frygt og nydelse, og det er alt sammen noget, der i høj grad bliver ignoreret i den konventionelle slagtekyllingeproduktion, hvor kyllingerne har meget begrænset plads og aldrig kommer ud under åben himmel.
- Britta Riis, Direktør for Dyrenes Beskyttelse
Foto: Rokkedahl

Pladsen og faciliteterne til et godt liv for kyllingen er nemlig ikke gratis. Det koster noget at give danske slagtekyllinger den plads og berigelse, de har brug for. Og det bliver vi som forbrugere nødt til at være med til at betale for.

I Dyrenes Beskyttelse er vi meget bevidste om, at priserne stiger lige nu og vi er i den forbindelse bekymrede for, at prisstigningerne resulterer i, at færre kyllinger får mulighed for at leve det gode kyllingeliv. I forvejen er det alt for få kyllinger, som har god plads og adgang til det fri.

”Kyllinger er levende og sansende væsner, der har krav på et liv med plads og tid til at vokse op på naturlig vis. Hvis vi forbrugere vil have kylling i vores salat, sandwich eller på middagsbordet, kan det være en god idé at skære ned i mængden, så vi stadigvæk kan betale den merpris, det koster at give kyllingerne himmel over hovedet og luft i fjerdragten både lige nu og generelt”, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

En hel kylling kan strække langt, hvis man er lidt kreativ og derfor behøver prisen på i gennemsnit omkring de 100 kroner for en hel kylling, der er mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket ikke at være dyr. 

Vi anbefaler at skære ned for kødet og op for velfærden. Ved at gå efter ø-mærket eller ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” støtter man også de landmænd, der giver deres dyr adgang til det fri. Det er et grundvilkår for, at de kan fortsætte deres gode arbejde, og på den måde sender man også et signal til supermarkederne og slagterierne om kun at acceptere kyllinger i køledisken, der har haft et rigtig godt liv. Det skylder vi kyllingerne.

Kyllingens forhold under ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”

  • Kyllingerne har adgang til det fri: Flokken har adgang til et udeareal med god plads og vegetation, hvor kyllingerne kan skrabe i jorden, støvbade, finde insekter og spise planter.

  • Der er plads til at bevæge sig: Kyllinger kan bevæge sig frit, gå, løbe og strække vingerne.

  • Døgnrytmen er naturligDer er krav om dagslys i stalden. Derfor har kyllingerne en naturlig døgnrytme.

  • Kyllingerne vokser langsomtKyllingerne er af en langsomtvoksende race, hvilket medfører stærkere ben og sundere dyr, som lever længere.

  • Siddepinde: Kyllingerne har siddepinde, som de hviler og tilbringer natten på.

  • Kort transporttidKyllinger og kalkun bliver transporteret mindre end 8 timer, før de når slagteriet.