Harekilling sidder i græs
En harekilling færdes alene og kan selv finde rundt.

Harekillinger er blandt forårets første dyreunger – forsøg at holde dine kæledyr væk

Dyrenes Beskyttelse modtager på denne tid af året henvendelser fra bekymrede borgere om de første harekillinger, der enten er fundet af mennesker eller hjembragt af hunde eller katte. Harekillinger færdes alene og kan selv finde rundt, så man bør lade dem være i fred og forsøge at holde hund og kat væk.

Skrevet af:
Mathias Damgaard Holst

Tiden er kommet, hvor haren begynder at føde sine unger. Det betyder, at man kan få øje på en lille harekilling ude i det fri. Dyrenes Beskyttelse får i denne tid flere henvendelser om harekillinger, der enten er fundet af mennesker eller bragt hjem af hund eller kat.

Men en harekilling, der er alene, er ikke ualmindeligt. Harekillinger finder nemlig selv steder at gemme sig. Og størstedelen af døgnet ligger de stille på samme sted. Når solen daler, og mørket så småt melder sin ankomst, finder harekillingerne hen til dér, hvor de blev født. 

Fødestedet er ofte i lav vegetation, men nær gode steder, hvor harekillingerne kan gemme sig senere. På fødestedet får killingerne mælk af moren, når hun dukker op og bruger muligvis kun fem minutter sammen med killingerne. 

Det er meget vigtigt, at man ikke tager en harekilling med hjem, hvis man ser den ligge alene i naturen eller i haven ved parcelhuskvarterne. Samler man en harekilling op, vil det gøre den stresset. 

- Når folk tager de små harekillinger med hjem for at hjælpe dem, så gør de en ellers sund og tryg harekilling angst og stresset. Denne handling kan i yderste konsekvens slå harekillingen ihjel. Det er derfor meget vigtigt, at man lader dem være, hvis ikke de er kommet til skade, siger Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Undgå, at din hund og kat kommer i kontakt med harekillingerne

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 har i gennemsnit modtaget 772 opkald de sidste fire år fra dyrebeskyttere, der har henvendt sig om ensomme harekillinger. Og her er det især én tendens, der går igen. 

Tallene for de første måneder viser nemlig, at det, i omkring halvdelen af henvendelserne, er folks hunde og katte, der slæber harekillinger med hjem. Historierne fra Vagtcentralen lyder blandt andet på, at hunden har taget killingen med indenfor. I de fleste tilfælde er der heldigvis ingen større fysisk skade sket med harekillingen, og den er derfor sat ud i naturen igen. Det er den bedste chance, du kan give den, når hunden har bragt den hjem.

Dog ændrer det ikke på, at killingen bliver angst og stresset. Derfor lyder der også en klar opfordring:

- Hvis du er ude at gå tur med din hund, så sørg for at have den i snor. Kan du se, den har fået færten af noget, så vær opmærksom. Harekillingen kan være svær at se, når den trykker sig ned i vegetationen, lyder det fra Michael Carlsen.

Finder du en harekilling alene, enten i din have eller på en gåtur, så kan du roligt lade den ligge. Den forsøger formentlig bare at gemme sig. Det er naturligt, at ungen finder skjul i en radius af op til 100 meter fra fødestedet. Harekillingen er måske bare på vej hen til sin mor for at få mælk, men har forsøgt at gemme sig, fordi den er blevet skræmt.