I 2022 var der 1156 opkald om sæler, til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler på kysterne, men sælerne er faktisk mest i nød, når mennesker kommer tæt på dem.
Foto: Asger Thielsen
Sæler der ligger alene på stranden, gør ofte folk urolige. I 2022 var der i alt 1156 opkald om sæler, og særligt i juni, juli og august når sælungerne begynder at komme, kan det mærkes på telefonerne.
- Mængden af henvendelser har været støt stigende i vagtcentralens 10-årige levetid og dette vidner højst sandsynligt om, at flere og flere danskere ved hvor de skal ringe hen, hvis de spotter sæler, som de mener er i nød. Det er ikke en reel stigning i antallet af sæler, der er i nød, siger Peter Gravlund Nielsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Sælunger har brug for deres mor
Sælunger ligger i juni-juli ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Mor og unge finder dog oftest hinanden igen, hvis de ikke forstyrres af mennesker. Faktisk er sælungens største risiko for at blive permanent efterladt, alle de mennesker, der nogle gange samles om ungen.
- Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. Sæler er følsomme overfor menneskers tilstedeværelse og oftest tør sælhunnen ikke nærme sig dens unge, hvis der er mennesker omkring den, forklarer Peter Gravlund Nielsen, og fortsætter:
- En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt.
Har sælen synlige skader, har den brug for hjælp, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, imens man holder god afstand.