En mulig ny type parasit er siden i sommers identificeret i otte døde fugle på Sjælland. Parasitten kan potentielt få stor betydning for danske fugle, vurderer biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Siden juli har Dyrenes Beskyttelse indsamlet i alt 14 døde gråænder og knopsvaner fra Damhussøen, som blev indrapporteret til Dyrenes Vagtcentral 1812. De mistænkelige dødsfald inden for en kort periode gjorde, at man valgte at få fuglene obduceret ved Vildtsundhed, DTU Veterinærinstituttet.
Obduktionerne har siden vist, at otte af fuglene døde af en infektion med blodikter, som er parasitiske fladorme. Dødsfald hos fugle som følge af blodikter har ikke været dokumenteret i danske fugle før.
”Jeg kan ikke huske, vi har stået i en lignende situation tidligere. Umiddelbart kan det være svært at sige, hvor store konsekvenser det her kan få,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
”Vi ved ikke, om parasitten er nyligt introduceret i den danske fauna, og vi derfor kan stå over for en potentiel massedød af fugle. Omvendt kan det også være en parasit, som længe har været kendt i bestanden, men har haft nogle særligt gunstige betingelser i år, og derfor ser vi mere til den lige nu,” siger han.
Tegn på leverskader
Parasitten lever i fuglenes blodkar, hvor æggene bliver udskilt i fuglens afføring. Dernæst har larven et stadie i en mellemvært, typisk en snegl, før det næste larvestadie kan inficere nye fugle ved at trænge gennem huden. Larvestadiet, der inficerer fuglene, kan medføre leverskader, nyreskader, blodpropper og andet, der i sidste ende kan slå fuglen ihjel.
Ved obduktionerne af fuglene fra Damhussøen fandt man forandringer i fuglenes lever. De fleste af de smittede fugle var også afmagrede.
”Forekomsten af parasitter blandt vilde fugle er en naturlig situation, men vi holder selvfølgelig nøje øje med situationen og hjælper de ramte fugle, så godt vi kan,” siger Michael Carlsen.