Randers-sagen

Randers-sagen: Næststørste hundesag i nyere tid

Efter et tip fra en bekymret borger er der fundet yderligere hunde i hundesagen fra Randers-området. Mere end 60 hunde er nu involveret i sagen, heraf mindst 16 døde fundet i plastikposer.

Skrevet af:
Daniel Holmberg Jepsen

Sammen med Østjyllands Politi afhentede Dyrenes Beskyttelse 27 vanrøgtede hunde d. 8. februar på en ejendom i Randers-området. Hundene blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse på stedet, og bragt til foreningens internat i Brande. Nu har et tip fra en bekymret borger i sidste uge ført til, at yderligere 18 levende hunde og et større antal døde hunde er blevet fundet på en nærliggende adresse. Politiet antager, at der er en forbindelse mellem de to sager, hvilket gør det til en af de største hundesager i nyere tid.

”Også disse hunde har gået i store mængder ekskrementer i en meget kold og beskidt bygning, hvor der tilsyneladende ikke var adgang til vand. Det er helt horrible forhold at udsætte dyr for,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, som efterlyser mere fokus på området.

”Hvalpefabrikker er et stort problem også herhjemme. I Danmark har vi regulering af kenneller og erhvervsmæssige hundehold, men hvis man vil snyde systemet, så kan man komme uden om reglerne. Der er behov for, at reglerne får et eftersyn, så vi sikrer, at disse mennesker ikke kan opdrætte og sælge hunde i årevis uden myndighedernes kendskab,” siger Britta Riis.

Døde hunde i plastikposer

Udover de levende hunde gjorde Østjyllands Politi og Dyrenes Beskyttelse et makabert fund, da man på ejendommen fandt plastikposer med døde hunde. Ifølge Dyrenes Beskyttelses folk på sagen var der tale om mindst 16 døde hunde, hvilket bringer det samlede antal hunde i denne sag op på mindst 61.

Der er tale om den næststørste sag i nyere tid for Dyrenes Beskyttelse. Sagen er kun overgået af den store cocker spaniel-sag i 2015 med 91 vanrøgtede hunde fra Sydsjælland.

Behov for ro og pleje

De 18 levende hunde er blevet bragt til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Tre hunde måtte efterfølgende aflives på grund af sygdom og vanrøgt. Én var i kritisk tilstand, da den kom ind på internatet, grundet ekstrem afmagring og dehydrering, men får nu behandling. De resterende hunde har det efter omstændighederne godt, og personalet fokuserer på at give dem så meget ro og pleje som muligt.

”Det er meget stille hunde. Det er tydeligt, at de har haft et traumatisk liv. De har tilbragt al deres tid i et bur uden mulighed for at komme ud. Nu fokuserer vi på at give dem så meget kærlighed, pleje og stabilitet som muligt i de kommende dage. De skal langsomt vænnes til, at der er et liv uden for burene, og der er mennesker, som vil dem det godt,” siger Lotte Brink, internatsleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland.

De kommende dage skal hundene undersøges af dyrlæge for eventuelle skader og sygdomme forårsaget af flere års fejlernæring og vanrøgt.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man ikke støtter hvalpefabrikkerne og kontakter politiet eller Dyrenes Vagtcentral 1812, hvis man har mistanke om ulovlige hundeopdræt.

Det skal du undersøge, før du køber hund:

  • At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
  • At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
  • At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
  • At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
  • At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.
  • At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
  • Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
  • Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt