Dine dyr er afhængige af dig. Også, når livet tager en uventet drejning. Men desværre går mange mennesker bort uden at efterlade en plan for deres kæledyrs fremtid. Ved at tage stilling i god tid kan du sikre, at dine dyr får et trygt og godt liv. Selv, hvis du en dag ikke er der til at tage dig af dem.

For de fleste kæledyrsejere er et kæledyr en kær ven og vigtig del af familien. Men mange tænker ikke over, at deres dyr risikerer at blive efterladt den dag, de ikke selv er her længere. Derfor giver det mening at tænke over dyrets fremtid.
Du kender dit dyr bedre end nogen anden. Derfor er du også den bedste til at bestemme, hvad der skal ske med dyret, hvis du går bort, før det gør.
Skab en sikker fremtid for dit kæledyr
Ingen ved, hvor længe vi har. Netop derfor kan det være en fordel at sikre dit kæledyrs fremtid gennem en dyretestamenteaftale hos Dyrenes Beskyttelse.
Et dyretestamente er en juridisk overdragelsesaftale, hvor man bestemmer, at Dyrenes Beskyttelse skal overtage ens kæledyr, hvis man går bort før dyret.
Sammen med aftalen udfylder man et oplysningsskema for hvert dyr, hvori vigtig viden om dyrets personlighed, vaner, eventuelle sygdomme og særlige behov bliver nedfældet. Det giver Dyrenes Beskyttelse de bedste forudsætninger for at tage sig godt af dyret og finde det helt rigtige nye hjem til det.
- Der kan være mange grunde til at oprette en dyretestamenteaftale. Nogle har ingen pårørende til at tage over, andre finder tryghed i at vide, at der er en fast plan. Og så er der dem, som bare vil være sikre på, at deres dyr kommer godt videre, siger Cathrin Larsen, der er ansvarlig for dyretestamenter hos Dyrenes Beskyttelse.
Uanset om man har hund, kat, fugl, kanin eller krybdyr, er det en måde at sikre, at dyrets liv ikke ender samtidig med ejerens - men i stedet kan fortsætte i trygge rammer, præcis som man selv ønskede det.
Læs også: Jørgen har sikret sin kats fremtid
En sidste kærlig handling
En kvinde fra Nordjylland sikrede sine dyr en tryg fremtid, da hun i efteråret 2024 henvendte sig til Dyrenes Beskyttelse med et klart ønske: Hun ville sørge for, at hendes fem højtelskede krybdyr fik et godt hjem, hvis hun en dag ikke selv kunne tage sig af dem.
De fem krybdyr var en blåtunget skink ved navn Emma, to ældre, blå pilegiftfrøer ved navn Sally og Paula, den sydamerikanske hornfrø Ingeborg og kongepythonen Nalle.
Trods deres høje alder var alle dyrene i imponerende god stand og tydeligt passet med omhu. Kongepythonen Nalle (8 år) og hornfrøen Ingeborg (4 år) var blandt de yngste, mens pilegiftfrøerne Sally og Paula (15 år) og skinken Emma (22 år) hørte til de ældre. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Det særlige ved sagen var ikke kun dyrene, men også kvindens bemærkelsesværdige dedikation. Som en del af testamenteaftalen udfyldte kvinden et oplysningsskema for hvert enkelt dyr. Kvinden gik til opgaven med stort engagement, og hendes beskrivelser var detaljerede og vedlagt billeder, små historier og sidelange instruktioner om alt fra fodring til præferencer for miljø og håndtering.
- Hun arbejdede med skemaerne over flere måneder og tilføjede løbende nye oplysninger. Det var tydeligt, at hun tog det meget alvorligt. Flere af dyrene havde hun haft i årtier, og hun kendte dem indgående, forklarer Cathrin Larsen og tilføjer:
- Det var tydeligt, at dyrene betød meget for hende. De var hendes faste følgeskab og store glæde i hverdagen. Da vi talte sammen, sad hun med den blåtungede skink Emma på skødet og nussede hende. Hun havde næsten ikke et vågent øjeblik, hvor hun ikke tænkte på eller var omkring sine dyr.
Et par måneder efter aftalen blev indgået, afgik kvinden ved døden. Hendes ønske om, at dyrene skulle overdrages til Nordjyllands Internat, blev efterlevet. Her stod personalet klar til at tage imod dem, sammen med det grundige oplysningsskema, som hun havde udarbejdet.
Skemaet viste sig at være en stor hjælp for internatmedarbejderne, fortæller kommunikationsmedarbejder på Nordjyllands Internat, Rebekka Andreasen.
- Krybdyr er ikke noget, som vi ofte modtager, så det var en stor hjælp at få så detaljeret og brugbar viden med. Oplysningsskemaerne gjorde det meget nemmere for os at sikre de rette forhold fra begyndelsen, så dyrene kunne trives, siger hun.
Pilegiftfrøerne Sally og Paula var hele 15 år gamle, da de ankom til dyreinternatet– en markant alder for arten, hvor gennemsnittet typisk ligger omkring 6 år. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Med hjælp fra erfarne dyrepassere og en ekstern dyrlæge blev alle fem dyr sundhedstjekket og vurderet i god trivsel. Selvom flere af dem er højt oppe i årene, er det tydeligt, at de er blevet passet med stor omsorg og kærlighed.
Arbejdet med at finde nye hjem til dyrene kunne derfor begynde, og efter kort tid på dyreinternatet blev de adopteret. De nye ejere havde alle omfattende erfaring med krybdyr og blev særligt udvalgt til at videreføre den trygge og omsorgsfulde hverdag, som kvinden havde ønsket for sine dyr.
Læs også: Ingen ved, hvor lang tid vi har