Man ser en lille fritgående gris, der kigger ind i kameraet.
Til et godt griseliv hører blandt andet adgang til det fri og mulighed for at rode i jorden. Foto: Dyrenes Beskyttelse/Thomas Degner

En julesteg med bedre dyrevelfærd

Inden længe vil flæskestegen blive sat på julebordet i mange danske hjem. Men bag den gamle juleklassiker gemmer sig oftest en gris, der har levet et kort og hårdt liv. Dyrenes Beskyttelse guider dig til at finde et mere dyrevenligt alternativ.

Skrevet af:
Cecilie Sønderstrup

I mange supermarkeder er der i juletiden tilbud på billig flæskesteg. Men når kiloprisen på kødet er lav, betyder det, at grisene er opdrættet under forhold, hvor omkostningerne er barberet helt i bund. 

- Når man rækker ud efter den billige flæskesteg i supermarkedet, har grisen reelt levet som en burgris, fortæller Birgitte Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent i landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse. 

At leve som en burgris indebærer blandt andet, at grisen ikke har haft adgang til det fri på noget tidspunkt i sit liv. I stedet tilbringer den hele livet i en industristald, hvor den er presset sammen med andre grise på meget lidt plads. En gris til slagtning på op til 110 kilo har for eksempel kun krav på 0,65  at bevæge sig på. 

- Det er selvsagt alt for lidt plads. Fra naturens side er grise nysgerrige, udforsker deres omgivelser og har brug for noget at beskæftige sig med, men i staldene kan de næsten ikke bevæge sig. Det er uacceptable forhold for dyrene, der er komplekse og sansende væsner med mange behov, som slet ikke bliver tilgodeset på så lidt plads, siger hun. 

De fleste grise i Danmark lever et hårdt og kort liv uden adgang til det fri. Du kan som forbruger være med til at gøre en forskel ved at spise plantebaseret mad og købe kød med bedre dyrevelfærd. Foto: Dyrenes Beskyttelse/Cathrine Cocks

Et liv uden mor og hale 

Manglende plads er langtfra det eneste kritisable forhold i grisens liv. Kun cirka fire uger efter den bliver født, bliver grisen fjernet fra sin mor, fordi soen skal gøres klar til næste kuld unger. Og når grisene er bare få dage gamle, får de klippet deres haler, fordi landmanden vil forhindre dem i at bide i hinandens haler. Men grise bider kun i haler, når de mistrives eller er meget stressede. Indgrebet er smertefuldt for dyrene og har i over 30 år været ulovligt at udføre rutinemæssigt i Danmark. Alligevel bliver over 95 procent af alle pattegrise halekuperet. 

- Det er endnu et eksempel på, at man tilpasser dyrene produktionen og ikke omvendt. Det hele handler om at gøre produktionen så effektiv som muligt, så man kan levere billigt grisekød i stedet for at tage hensyn til dyrenes behov. De vilkår, grisene lever under, er på ingen måder god dyrevelfærd, fortæller Birgitte Damm.

Lad ikke grisen betale prisen 

Langt de fleste grise i Danmark er produceret under disse forhold, men hvis du gerne vil gøre noget for grisene juleaften, er der flere veje at gå. For eksempel kan du servere et plantebaseret alternativ eller vælge en steg med bedre dyrevelfærd. Den mere dyrevenlige flæskesteg er dyrere, fordi grisene har levet under bedre forhold med blandt andet mere plads og hele haler. Gå efter kød med mærket ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ eller Ø-mærket, eller besøg en gårdbutik, der sælger kød fra fritgående grise. Undgå slagtilbud på flæskesteg i julemåneden. Ser du et tilbud på en flæskesteg til 9,95 kroner for et halvt kilo kød, er det et slagtilbud på burgris. 

Her ses grise fra familiegården Birthesminde, hvor grisene lever ude hele deres liv. Foto: Dyrenes Beskyttelse/Thomas Degner

Følgende butikskæder plejer at markedsføre flæskesteg og andre udskæringer af svinekød med mærket ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ op til jul: REMA 1000, Kvickly, SuperBrugsen, Meny, Netto, Føtex, nemlig.com og Bilka. 

Hold derfor øje med disse kæder, hvis du ønsker at købe julemad med bedre dyrevelfærd i år.

Dyrenes Beskyttelse har udviklet en guide, der hjælper dig med at vælge bedre dyrevelfærd, når du handler ind til jul og nytår.