Tal om grisen
Hvem fandt nogensinde på, at det var en god idé at lave dyr på fabrikker?
Alexander Holm, biolog og foredragsholder
Inspiration til den gode samtale
Vidste du, at der dør mere end 25.000 pattegrise om dagen? Har du hørt, at 98 procent af de danske grise aldrig kommer uden for stalddøren? Og vidste du, at 95 procent af søer i de danske stalde er fikserede, når de føder deres grise?
Samtalen om grisenes forhold foregår oftere og oftere i den brede befolkning. Flere og flere danskere har nemlig fået øjnene op for, hvordan vi holder grise i Danmark. Men vi vil gerne have endnu flere til at tage snakken. Derfor opfordrer vi til at tale om grisen – også uden mad i munden.
Behandlingen af grisene vil gå over i historien på en meget grim måde.
Astrid Ruegaard Hansen, dyrlæge og tidligere ansat i Fødevarestyrelsen
Vi producerer svin, som var det møbler. Det faktum, at grise har stemmer, nervebaner og fire ben, der til forskel fra bordben, kan gøre ondt, er kollektivt fortrængt.
Kathrine Lilleør, sognepræst og forfatter
Skyts til middagsbordet
Vi kender det alle sammen. Man sætter sig til bords med venner eller familie, og så falder snakken på dyrevelfærd. Det kan være svært at være fuldstændig skarp på, hvad der er rigtigt og forkert, så derfor hjælper vi dig med at have argumenterne klar.
Det er korrekt, at prisen på produkter, som er produceret med bedre dyrevelfærd, ofte koster mere. Hvor meget mere afhænger af, hvilke produkter vi taler om. Prisen afspejler, at det er dyrere at producere med bedre dyrevelfærd, fordi dyrene har mere plads, adgang til det fri, får bedre foder og ofte er længere tid i produktionen end deres artsfælder, som bliver produceret mere intensivt. Det er jo ikke rimeligt, at dyr skal lide, fordi produktion med bedre dyrevelfærd koster mere. Derfor er vores anbefaling, at man for eksempel bruger færre animalske produkter, men til gengæld bruger produkter fra dyr, som har haft et bedre liv. Så passer pengene. Med andre ord kan man også sige, at bedre dyrevelfærd ikke er for dyrt – det er de andre produkter, der er for billige, når der ikke levnes plads til dyrevelfærd.
Det, at forbruge animalske fødevarer, indebærer en stor belastning i relation til dyrevelfærd, klima og miljø. Når du vælger animalske fødevarer, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og/eller økologiske fødevarer, får du en bedre dyrevelfærd end ved konventionelt fremstillede fødevarer. Dyrene har adgang til det fri, mere plads, samt mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Udegående dyr kan have en positiv effekt på biodiversiteten, men kan isoleret set være belastende for klimaet. Derfor er det vigtigt, at vi forbruger animalske fødevarer med stor respekt og omtanke. Dyrenes Beskyttelse har derfor samlet en række råd:
- Spis hovedsageligt grønt
- Skær ned på kød og mejeriprodukter
- Undgå madspild. Selv den mindste madrest bør gemmes og spises. Husk at "mindst holdbar til" betyder, at varen sandsynligvis godt kan bruges efter datoen. Føl, se smag og duft til fødevaren og tjek, om den er ok
- Handl i størst muligt omfang lokalt
- Vælg fødevarer, som er i sæson
- Så er der plads til at vælge produkter mærket med Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og/eller økologi uden at belaste unødigt
Under alle omstændigheder kan livet på marken byde på udfordringer i forbindelse med den frihed, som dyrene har. Udfordringer, som kan føre til både sygdom og død, lige så vel som livet i stalden har nogle andre udfordringer. Men man kan ikke sige, at dyrene i det fri har dårligere velfærd.
Under mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse prioriterer vi, at dyrene har adgang til det fri og kan udleve deres naturlige adfærd, da det giver dyrene bedst mulighed for et godt liv med opfyldelse af deres behov. I den konventionelle produktion lægger man i stedet vægt på at producere så effektivt som muligt. Man ser også på, hvordan man kan holde dem så fri for sygdomme og skader som muligt, selvom det begrænser deres frihed betragteligt. Man klipper ligefrem i dyrene for at passe dem ind i produktionen, som det er tilfældet med halekupering, som foretages for at sikre, at grise ikke bider i hinandens haler, når pladsen bliver for trang, og kedsomheden for stor.
Nej, det kan man ikke sige. Der er stor forskel på velfærden under mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og den konventionelle danske produktion, hvor dyrene aldrig kommer ud og har begrænset plads sammen med unaturligt mange artsfæller.