Når der flytter 19 hunde ind, er der en masse praktiske opgaver der skal være styr på, så alle hunde kan få den hjælp de har brug for. Både Nordjyllands Internat og Brande Internat har haft meget travlt de sidste par dage, for at hjælpe alle hunde på plads.
I sidst uge modtog Nordjyllands Internat 19 hunde fra en stor dyreværnssag. 5 af hundene kom videre til Brande Internat, som havde plads og mulighed for at hjælpe, mens de resterende 14 blev indlogeret på Nordjyllands Internat.
Alle hundene var i forskellige tilstande og havde derfor brug for vidt forskellig behandling ved ankomst. Dog startede arbejdet med de mange nye hunde allerede før, de overhovedet var ankommet til internaterne.
FORBEREDELSER INDEN ANKOMST
Først og fremmest får internaterne overblik over hundeafdelingerne, og hvad de i forvejen har af hunde. De hunde, der allerede bor på internaterne, bliver flyttet rundt, så de kan opholde sig mest hensigtsmæssigt, og så der er plads til de nyankomne.
- Når alle vores nuværende hunde er på plads og der er bokse til de nye, så sørger vi for at gøre hver boks klar med kurve, tæpper og skåle. På den måde er det nemt at få hundene ind i deres hjem, så snart de ankommer, forklarer Karina Fisker, internatleder på Nordjyllands Internat.
Herefter bliver der kaldt ekstra personale ind, som kan stå klar, når hundene ankommer, så der er mange hænder til at hjælpe. Bilerne, der skal afsted for at hente hundene, bliver også pakket med snore, halsbånd, seler, Adaptil spray og masser af tæpper.
Til sidst vælger personalet et tema, som hundene skal navngives ud fra, da det gør det nemmere at finde navne til alle. De 19 hunde fra denne sag fik temaet 'Kampen om Næsbygård'. Ud over fast personale til de nye hunde får internatet også en masse hjælp af de frivillige til at nusse de andre dyr, hjælpe med praktiske ting og andet som opstår i løbet af dagen.
ANKOMST OG VELKOMMEN TIL HUNDENE
Når de nye hunde ankommer, er det kun det faste personale, der må være der. Det skyldes, at det ikke er til at vide, hvordan hundene har det og de skal have så rolig en ankomst som muligt.
- Når hundene ankommer, placerer vi dem strategisk i stalden, sådan som vi tror, de kan gavne hinanden bedst muligt. Det er ofte en stor omvæltning for hundene at blive flyttet fra deres kendte omgivelser, så vi gør vores bedste for, at deres indflytning bliver så rolig som muligt. Generelt skal der være helt ro i hundeafdelingen i den første tid, fortæller Karina Fisker.
Så snart hundene er flyttet ind, får de alle sammen loppe – og ormekur, samt mad og rigeligt vand. Alle hundesager er forskellige, men med disse hunde har ingen af dem været vant til at blive håndteret.
- Det første døgn efter hundene var flyttet ind, fik vi ikke nogen af de store hunde ud, da de var så utrygge ved situationen. Det har derfor selvsagt været en kæmpe byrde med rengøring den første tid, fortæller Karina Fisker om hundenes tilstand.
DEN FØRSTE DAG PÅ INTERNAT
Allerede dagen efter begynder internaterne at adfærdsvurdere hundene og forsøge at vinde deres tillid. Det starter helt blidt med håndfodring og introduktion til seler og berøring.
- Den første dag havde vi nogle enkelte med udenfor ganske kort, men ingen af hundene havde noget overskud til at gøre noget og der var derfor fortsat ingen afføring udendørs. Vores vigtigste opgave er i starten at vænne dem til, at vi er omkring dem og at vi kan gå ind og ud af deres boks uden problemer, fortæller Karina Fisker.
De af hundene som er håndterbare, bliver så hurtigt som muligt sundhedstjekket af en dyrlæge, så de kan blive gjort klar til at få nye, kærlige hjem. Der er dog en del af hundene, der ikke kan håndteres endnu, og det er derfor ikke muligt at sundhedstjekke dem, før de er mere trygge ved håndtering.
DE EFTERFØLGENDE DAGE
I den første tid arbejdes der udelukkende på at håndtere hundene og gøre dem trygge i det nye miljø på internatet. Det er her, det vurderes, om alle hundene kan klare at få en ny familie, eller om der er nogen, internaterne bliver nødt til at tage afsked med, enten fordi de ikke mentalt kan holde til et nyt hjem, eller at de ikke er raske nok til at kunne komme sig.
- Vi gør hundene klar til formidling i det tempo, som de selv kan være med på. De ældre hunde tager længere tid, men hvalpene vil ret hurtigt være klar til at finde deres nye hjem. De har stadig et åbent vindue, hvor de er trygge ved mennesker, og det vil klart være bedst for hvalpene, hvis det nye hjem er der, hvor de lærer at være en del af en familie frem for ude på internatet, hvor vi har så stor en flok og tage hensyn til og passe på, afslutter Karine Fisker.
De 14 hunde på Nordjyllands Internat fordeler sig på 6 hvalpe og 8 voksne hunde, og på Brande Internat har de taget imod 3 hvalpe og 2 voksne hunde.
HUNDENE HAR BRUG FOR DIG
Der venter internatpersonale et stort arbejde i at genvinde hundenes tillid og gøre dem klar til at verden udenfor igen. Takket være din støtte, kan vi i fællesskab hjælpe hundene tilbage til en normal hverdag og give dem det liv, de fortjener. Du kan støtte med valgfrit beløb her eller sende en SMS: