To år og tre måneder skulle der gå, før der faldt dom i Danmarks største hundesag. Ingen bøde, frakendelse af retten til at holde hunde i 3 år og en betinget fængselsdom på 30 dage. Det var resultatet af dagens retsag. "Grotesk og helt uacceptabelt" siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Efter mere end to år, er der endelig faldet dom i sagen: Ingen bøde, frakendelse af retten til at holde hunde i 3 år og en betinget fængseldom på 30 dage. Dømte må stadig holde andre dyr privat. Anklageren havde krævet fængselsstraf.
"Det er fuldstændig grotesk og uacceptabelt, at hun ikke er frakendt retten til at holde dyr i enhver forstand og at forbuddet mod at holde hunde ikke er gjort permanent," siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
"Over to år er helt enkelt en uacceptabelt lang sagsbehandlingstid."
Desuden har den lange sagsbehandlingstid betydet, at vidnerne har haft svært ved at huske detaljer fra sagen. Det er kommet den anklagede til gode.
Britta Riis peger på politiets og anklagemyndighedernes prioriteringer som forklaring på den lange og utilfredsstillende sagsbehandling.
"Når vi som organisation har sørget for at levere alt det nødvendige bevismateriale for hundenes forfærdelige levevilkår og tilstand, er sagen ude af vores hænder. Her er det politiet og anklagemyndighederne, der tager over og har til opgave at følge sagen til dørs. Vi oplever en generel nedprioritering af dyreværnssager og ser gang på gang kritisable behandlingstider, hvor sager syltes eller udskydes som i tilfældet her".
BRUG FOR DYREPOLITI OG FLERE RESSOURCER
Britta Riis peger på et dyrepoliti som en løsningen. Hun efterlyser dedikerede ressourcer, så sager om hvalpefabrikker og anden vanrøgt af dyr ikke ryger ned mellem to stole.
"Der er stadig et åbenlyst behov for uddannede og dedikerede politifolk, som kan forfølge sager som disse. Selvom politiet har mange opgaver, bør vanrøgtede dyr ikke nedprioriteres. Vi har et kollektivt ansvar for at sikre, at dyremishandling aldrig kan betale sig og altid straffes efter gældende lovgivning," siger Britta Riis.