strandskrald

Stranden er ikke en skraldespand

Det forventes, at de danske strande vil få flere besøg denne sommer sammenlignet med tidligere. Derfor frygter biolog i Dyrenes Beskyttelse, at der også bliver efterladt meget mere affald til fare for det vilde dyreliv.

Skrevet af:
Michael Carlsen

Sommerferien nærmer sig for rigtig mange danskere, og det forventes, at en stor del af os kommer til at opholde os i Danmark denne sommer. Derfor vil de danske strande i stor stil få besøg, og det kan medføre store mængder af affald fra de folk, der har nydt mad og drikke på stranden eller i klitterne.

Men vores efterladte affald kan blive en regulær dødsdom for mange vilde dyr på og omkring de danske kyster. På meget af affaldet sidder der stadig madrester, og det tiltrækker dyrene. Det er så nemt for dem at få affald viklet om halsen eller et ben.

”Vi strør om os med affald i det danske landskab. Det er et alvorligt problem for både dyr og natur, og det bliver kun værre med alle de udendørsaktiviteter, vi mennesker foretager os i stigende grad, når solen kommer frem,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Det er typisk plastik, dåser, flasker, emballage og rester af fiskeline, der bliver smidt på de danske strande. Fælles for alt dette er at det nemt vikler sig om et fugleben, en rævehals eller hænger i pindsvinets pigge. Er dyret først hæmmet af affald eller hænger fast i en busk med affaldet, så betyder det oftest en dødsdom.

Der findes ingen god undskyldning

Selv om rigtig mange danskere synes, at det er forkert at smide affald i naturen, beviser mængden af affald i naturen, at en stor del af os ikke efterlever vores egen holdning. Men der er ingen undskyldning for at bruge stranden og resten af naturen som en skraldespand.

”Der er absolut intet fornuftigt i at efterlade plastik og andet affald i naturen. Selv hvis man ikke kan se en skraldespand i nærheden, er det ikke et argument for at smide det på jorden. Kan du bære din madpakke og sodavand ud i naturen, kan du også bære madpapiret og den tomme dåse eller flaske hen til affaldsbeholderne eller med hjem igen,” fastslår Michael Carlsen.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 oplever alt for ofte at finde dyr, der er i nød, fordi de er fanget i menneskeligt affald. Det går ud over det danske vilde dyreliv, som oftest ender med en regulær dødsdom.