dådyr viklet ind i reb

Dit aflagte affald koster dyreliv

Hvert år dør dyr på grund af efterladt affald i naturen. Og med sommeren over os ender endnu mere affald, hvor det ikke hører hjemme. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at tage hensyn og tage affaldet med sig.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen
Fotograf: Johnny Falke Bengtsson

Om sommeren tilbringes mange timer i naturen. Sommeraftener på stranden, festivaler, grillaftener og havefester er bare nogle af de mange udendørsaktiviteter, vi kaster os over. Desværre kan de gode stunder også have foruroligende konsekvenser.

Det er ikke usædvanligt at finde dyr, der er fanget i f.eks. dåser eller plastikbeholdere fra sodavands- og øldåser. Det oplever Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hyppigt, og det ender ofte fatalt for de mange vilde, danske dyr, som det går ud over.

Det skete forleden for en ræv, der var blevet set med hovedet siddende fast i en plastikbøtte. Duften fra bøtten havde formentlig lokket ræven til at undersøge den nærmere, hvilket desværre endte med, at den stak hovedet ind i bøtten. Heldigvis blev den spottet af en borger, som ringede 1812 til vores vagtcentral. En fælde blev derefter sat op, så ræven stille og roligt kunne indfanges, få hovedet fri og vende tilbage til dens rævehule, der var blevet set i området.

Foto: Ræv fanget med hovedet i en plastikbøtte
 

- Når dyrene bliver viklet ind i affald, kan de både blive forhindret i at indtage føde eller komme til at hænge fast i andre ting på grund af det affald, de er viklet ind i. Fasthængende dyr får ofte en langsom og smertefuld død, fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Peter Gravlund Nielsen.

De vilde dyr lokkes til, når rester af mad og drikke i emballage efterlades i naturen. Men selv om et dyr kan få hovedet ind i en dåse eller plastbeholder, så er det ikke ensbetydende med, at den også kan få hovedet ud igen. Pindsvin kan sidde fast i plastholdere til sixpacks, og fugle bliver viklet ind i fiskeliner, snor og net af alle slags.

Men udover risikoen for at sidde fast eller blive viklet ind i skrald, kan dyrene også komme til at indtage affaldet. Bare små stykker plastik kan være ødelæggende for dyrs mave- og tarmsystem.

Foto: Måge fanget i øldåse
 

Der er ingen undskyldning

Udendørs fester, strandture og hygge i parker er allerede i fuld gang, men det er vigtigt, at det ikke går ud over dyrene.

- Selvom der ingen skraldespand er i nærheden, er det alligevel aldrig et argument for at smide affald på jorden. Når man står ved tilvejebringelsen af skraldet, så er man også ansvarlig for, at det ender sikkert i en skraldespand, fastslår Peter Gravlund Nielsen.

Når sommeren er over os, og naturen bliver det fortrukne opholdssted, er det vigtigt at udvise den nødvendige respekt for natur og dyreliv. 

- Det er jo ikke sværere end, at man skal lade være med at efterlade affald i naturen. Det affald, man selv producerer, det tager man med sig igen eller smider i en skraldespand, så det ikke ligger og flyder i naturen, hvor det kan koste dyreliv, afslutter han.

I perioden fra den 1. maj til 1. august har Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtaget 280 opkald om dyr, der sad fast i efterladte fiskeliner, reb mm.

Foto: Snog fanget i net