Det kan være svært at gennemskue dyrevelfærden i fiskeriet.

Guide: Tænk på bestandene, når du vælger fisk

Man kan nemt komme på dybt vand, hvis man gerne vil servere fisk med respekt for dyrevelfærd og bæredygtighed.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Derfor har Dyrenes Beskyttelse lavet denne guide til fisk, der tager udgangspunkt i, hvordan bestandene af de forskellige arter har det. 

Dyrevelfærdsmæssige udfordringer ved fangst 

Helt generelt kan det siges, at fangstmetoderne i de fleste fiskerier desværre ikke tager meget højde for dyrevelfærd. Uanset om fiskeriet sker med bundtrawl, der tilmed ødelægger havbund, eller ved udsætning af garn, som også rammer havfugle og havpattedyr som bifangst, så er det en barsk omgang for fiskene. 

I trawlet risikerer de at blive mast mellem andre dyr og sten, eller når de løftes ombord. 

I garnfiskeriet risikerer fisken at sidde længe i garnet, inden det tømmes. Der er nemlig ikke specifikke regler for, hvor ofte garnene skal tømmes. Det betyder også, at de fangede fisk risikerer at blive spist af krabber, sæler og fugle uden at have mulighed for at forsvare sig, når de sidder fanget i garnet. Ligesom i trawlfiskeriet, er det mere reglen end undtagelsen, at fisk bliver strubeskåret, hvilket ikke garanterer en hurtig død, da man ikke ved, hvor længe fiskens hjerne stadig sanser, efter at den er strubeskåret. 

Alt dette er naturligvis stressende og smertefuldt for dyrene.

Dyrevelfærdsmæssige udfordringer ved opdræt af fisk

Endeligt kommer et stigende antal af de fisk, vi spiser, fra akvakultur. På verdensplan er det over halvdelen. Langt de fleste af de fisk, der opdrættes og spises i Danmark, er laks og regnbueørred. De er begge rovfisk og har i naturen territorier eller trækker rundt i havene og forfølger stimer af byttefisk. Det er et helt andet liv, de lever i akvakultur, hvor de opdrættes tæt sammen med artsfæller. 

De må give afkald på mange af de ting, de naturligt gør i havet: De må bevæge sig inden for små områder, og de har svært ved at udøve deres naturlige fødesøgningsadfærd og parringsadfærd for at give nogle eksempler. Dernæst er de rovfisk og bliver primært fodret med fiskeolie og fiskemel, der er lavet af vilde fisk. Så produktionen er baseret på vilde fisk, der hver især har haft dyrevelfærdsmæssige problemer i forbindelse med fangst og aflivning. 

Akvakulturen i Danmark går desuden i en mere og mere intensiv retning, hvilket betyder flere og flere fisk på mindre og mindre plads. Produktionsmetoderne bliver mere og mere industrialiseret, og en del af produktionen forgår indendørs. Her lever fiskene i kar i det, der må betegnes som industribygninger – såkaldte RAS anlæg. 

Guide til valg af fisk

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at hvis man vil købe fisk fra akvakultur, så gå efter de produktionsformer, der foregår så ekstensivt så muligt. Det sikrer du bedst ved at gå efter økologien. 

Det kan derfor være svært at anbefale at spise fisk med hensyn til dyrevelfærd. Nedenstående guide vil derfor ikke tage udgangspunkt i fiskenes velfærd, men i stedet WWF’s fiskeguide, der holder øje med, hvordan bestandene af forskellige arter har det.

Derudover kan du kigge efter det statskontrollerede mærke, NaturSkånsom, der har fem krav: Skånsomme fangstmetoder, sunde bestande, mindre fartøjer, kystnært fiskeri, fødevarekurser til fiskerne.  Vi savner dog i den grad, at dyrevelfærd også bliver et parameter, hvilket vi arbejder for. Indtil da er mærket ”kun” brugbart i forhold til at vælge skånsomme løsninger for havbunden og ikke nødvendigvis skånsomt i forhold til dyrene. 

Torsk

Ifølge WWF’s Fiskeguide er torskebestanden i Kattegat, Østersøen, Nordsøen og det nordøstlige Atlanterhav hårdt presset.

På nuværende tidspunkt findes der ikke mærker, hvor dyrevelfærd er prioriteret. Hvis du vil spise torsk, så vælg fisk mærket med det statskontrollerede mærke, NaturSkånsom, der garanterer, at fisken er fanget med havbundsskånsomme redskaber fra sunde bestande, og at den er fanget kystnært af mindre fartøjer. Fisk med mærket NaturSkånsom kan købes i udvalgte supermarkeder, hos fiskehandlere og i måltidskasser.

Sild

Ifølge WWF’s Fiskeguide fraråder forskere at spise sild fra den vestlige del af Østersøen, da tilstanden for bestanden er kritisk.

På nuværende tidspunkt findes der ikke mærker, hvor dyrevelfærd er prioriteret. Hvis du vil spise sild, så vælg fisk mærket med det statskontrollerede mærke, NaturSkånsom, der garanterer, at fisken er fanget med havbundsskånsomme redskaber fra sunde bestande, og at den er fanget kystnært af mindre fartøjer. Fisk med mærket NaturSkånsom kan købes i udvalgte supermarkeder, hos fiskehandlere og i måltidskasser.

Fiskefilet

Ifølge WWF’s Fiskeguide vurderes bestanden af rødspætter, som oftest bruges til fiskefileter, at være stabil. Dog bliver fladfisk ofte fanget med bundtrawl, som skader både havmiljøet og dyrelivet.

På nuværende tidspunkt findes der ikke mærker, hvor dyrevelfærd er prioriteret.

Hvis du vil spise rødspætte, så vælg fisk mærket med det statskontrollerede mærke, NaturSkånsom, der garanterer, at fisken er fanget med havbundsskånsomme redskaber fra sunde bestande, og at den er fanget kystnært af mindre fartøjer. Fisk med mærket NaturSkånsom kan købes i udvalgte supermarkeder, hos fiskehandlere og i måltidskasser.

Laks

Ifølge WWF’s Fiskeguide er tilstanden for den vilde laks kritisk på grund af overfiskeri, og guiden fraråder særligt laks fra Østersøen. I dag kommer meget laks også fra akvakultur, som har en hel række dyrevelfærdsmæssige problemer.

På nuværende tidspunkt findes der ikke mærker, hvor dyrevelfærd er prioriteret.

Hvis du vil spise laks, så vælg økologisk, for eksempel regnbueørred og laks, som er opdrættet i Danmark. Eller vælg andre fiskearter med det statskontrollerede mærke, NaturSkånsom, der garanterer, at fisken er fanget med havbundsskånsomme redskaber fra sunde bestande, og at den er fanget kystnært af mindre fartøjer. Fisk med mærket NaturSkånsom kan købes i udvalgte supermarkeder, hos fiskehandlere og i måltidskasser.

Stenbiderrogn

Bestanden af stenbidere i Danmark er kritisk truet og heldigvis bliver den fredet i 2025. Så den bør du også lade være med at spise.

Du kan erstatte stenbiderrogn med tangkaviar.

Ål 

Ålebestanden er kritisk truet. Det Internationale Havforskningsråd anbefaler, at man ikke fanger ål længere.

Derfor bør du ikke spise ål.