Seks kattekillinger er i weekenden efterladt til en uvis skæbne i en sort affaldssæk. Hurtig reaktion fra borgere og Dyrenes Beskyttelses frivillige har reddet to af dem, men desværre stod fire af dem ikke til at redde.
Lørdag d. 1. oktober fik de lokale kredsformænd fra Dyrenes Beskyttelse en henvendelse fra en rystet borger i Holbæk, der stod med en grov sag om dumpede killinger på Peders Billevej.
Affaldssækken er formentlig blevet dumpet fra Lenstien, en sti som løber på bagsiden af Peders Billevejs ulige numre og bagsiden af henvenderens garage.
Da henvenderen sammen med sin mand fandt sækken, besluttede de at tømme det efterladte skrald over i en klar plastiksæk, så de den følgende dag kunne skille sig af med skraldet på den nærmeste genbrugsstation. Gennem en flænge i sækken kunne de se, at skraldet primært bestod af tomme dåser af kattemad, en tom beholder af græsgødning og beskidt kattegrus.
Piben afslørede killinger
Iført handsker gik parret i gang med at flytte rundt på sækkens indhold, da de fra sækkens midte hørte en piben.
”Jeg troede først, at det var lyden af bøtterne, der skurede mod hinanden,” forklarede den rystede borger lørdag til Dyrenes Beskyttelse.
Nede mellem alle dåserne, gødningen og gruset fandt Christian en sort undertrøje, hvis indhold bestod af seks små kattekillinger. Tre af killingerne var allerede døde, hvoraf den ene manglede hovedet, og de tre resterende killinger var stadig i live, men voldsomt underafkølede.
Hurtig hjælp fra frivillige
Den lokale kredsformand var hurtigt på stedet og fik de tre overlevende killinger af sted til dyrlæge. Ved dyrlægen måtte der desværre føjes endnu en killing til listen over døde, men de to sidste fik varme og mælk, hvilket langsomt fik dem til at komme til sig selv.
De to overlevende killinger blev søndag kørt til en plejefamilie under Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde, hvor en hunkat med et lille kuld alderssvarende killinger heldigvis har taget de to killinger til sig.
Sagen er uden tvivl en overtrædelse af dyreværnsloven, og er nu politianmeldt.
Vi skal tage ansvar
I sidste uge satte Dyrenes Beskyttelse fokus på kattenes velfærd i det danske land, da en undersøgelse fra Fødevarestyrelsens Videncenter for Dyrevelfærd viste, at kattens status som familiedyr er lav.
”Det er altid rystende med sager af denne grove karakter, og desværre er det noget, vi ser alt for ofte. Det understreger blot, hvor vigtigt det er, at vi sætter fokus på det katteproblem, vi har i Danmark, og at ejere tager ansvar for deres dyr. Få dem nu neutraliseret, så man ikke pludselig står med et uønsket kuld killinger,” siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.
Jens Jokumsen mener, at det formentlig er kattens lave status, der gør, at Dyrenes Beskyttelse oplever mange dumpede katte. I 2015 modtog Dyrenes Beskyttelses internater 2.889 dumpede katte.
Har du oplysninger, der er relevante for sagen, kan du kontakte Midt- og Vestsjællands Politi eller Dyrenes Beskyttelse på 1812.