Hvis gråanden flytter ind i din altankasse eller dit blomsterbed, er der ingen grund til at blive bekymret. Anden har ofte styr på situationen.
Andemor der ruger midt i dit blomsterbed eller i baghaven. Det lyder måske særpræget, men bor du i byen, sker det ikke sjældent, at ænder finder vej til lidt mere utraditionelle steder.
Det stigende antal andebesøg i baggårde og på altaner gør, at Dyrenes Vagtcentral, 1812, for tiden modtager mange opkald fra danskere, der bekymrer sig for de fjerede venner. Bekymringerne er i mange tilfælde helt unødvendige.
Anden er blevet bybo
Gråanden er et af de dyr, der har indtaget byen med succes. Faktisk er gråanden så vant til mennesker, at den i mange tilfælde ikke engang har problemer med at dele altan med os tobenede.
”Det er slet ikke unormalt at opleve ænder på altanen. Vi kan også leve ganske fredeligt sammen med dem. Hvis bare vi lader dyrene være i fred, klarer de ærterne helt selv," siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Ællinger kan komme i knibe
Familiens mindste, ællingerne, skal man være opmærksom på. Selvom om andemor i langt de fleste tilfælde kan bevæge sig frit ud og ind af deres reder i bymidten, kan en rede på en lukket altan eller i en lukket gård let blive et fængsel for ællingerne, da de ikke kan flyve.
I sådanne situationer er det vigtigt at hjælpe andefamilien hjælp, mener Michael Carlsen.
”Det er en god idé til en start at fodre ællingerne med andestartfoder, som man kan købe i foderstofsforretninger, og også give dem noget vand. Dernæst kan man ringe til 1812 og få råd og vejledning. Man skal ikke selv forsøge at fange ællingerne. Uerfarne fangstforsøg fra mennesker kan stresse andemor så meget, at hun flygter fra sine ællinger. Mere end 200 ællinger indleveres af netop den grund årligt på vores vildtstationer, så det er udelukkende en opgave for vores dyreambulance,” forklarer Michael Carlsen.