Kapløbet for at sikre midler til et elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark er i gang, men elefanterne står fortsat i karantæne, mens politikerne endnu ikke har fremlagt en løsning.
Følg elefanternes rejse
Elefanterne står foran en lang rejse mod deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark. Giv dem din opbakning og følg deres rejse her.
Sidste år tegnede der sig et flertal i Folketinget for at forbyde eksotiske dyr i cirkus, herunder elefanter. Der er endnu ikke fremsat et endeligt forslag, da politikerne fortsat er ved at finde ud af, hvordan man sikrer de pensionerede cirkusdyr et værdigt otium.
Det har dog ikke afholdt Knuthenborg Safaripark, Dyrenes Beskyttelse og Cirkus Arena fra i mellemtiden at foreslå et nyt elefantanlæg som en del af Knuthenborg Safaripark, hvor cirkuselefanterne kan tilbringe resten af deres dage under de bedste forhold. Ramboline, som kommer fra Cirkus Trapez, er også tilbudt en plads i det nye elefant-hjem.
”En løsning med et elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark vil sikre, at elefanterne bliver i Danmark under de bedste forhold og ikke sælges til et cirkus i udlandet. Cirkuselefanter kan ikke bare lukkes ud på savannen, når de har levet hele deres liv i menneskers varetægt. Så dette er klart den bedste mulighed for at give elefanterne et godt liv”, siger chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, Rasmus Nielsen.
Og netop arbejdet med at finansiere elefanternes overgang fra cirkus til deres fremtidige hjem er en stor opgave for alle de involverede parter:
”Det er en stor kabale, som lige nu skal gå op. Der skal findes midler til at bygge et nyt elefantanlæg, midler til at købe elefanterne af cirkus, og endelig forventer de to cirkus, at de bliver kompenseret for det tab, de lider som følge af forbuddet. Vi forsøger at planlægge for alle scenarier,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, og tilføjer: ”Men vi er ved at have ryggen mod muren i forhold til tid.”
Regeringen og Dansk Folkeparti blev sidste år enige om at afsætte 7 millioner kroner på finansloven for 2019 til at sikre elefanterne en fremtid i Danmark. Men de penge rækker ikke, fastslår Britta Riis.
Elefanter står fortsat i karantæne
Som en del af den obligatoriske proces med at blive overdraget til en zoologisk have som Knuthenborg Safaripark, er alle elefanterne blevet testet for smitsomme sygdomme og står lige nu i karantæne, indtil de kan flyttes til deres endelige hjem. Det betyder, at de ikke længere må optræde eller flyttes, og kan derfor heller ikke komme med, når henholdsvis Cirkus Arena og Cirkus Trapez om lidt starter deres årlige, omrejsende turné.
”De to cirkus har været meget samarbejdsvillige i denne proces og fortjener ros for at have taget elefanterne af plakaten og sat dem i sundhedskarantæne allerede inden, at der er kommet en endelig melding fra politisk side,” siger Britta Riis.
Cirkus Arena og Cirkus Trapez har store udgifter ved at have elefanterne gående. En elefant koster op mod 4.000 kr. om dagen i foder, vand og pleje.