Cirkus Arenas tre elefanter har bestået et udvidet sundhedstjek, der er et vigtigt skridt i arbejdet med at sikre elefanterne et nyt hjem efter deres pension fra cirkus.
"Der var et rigtig godt samarbejde mellem alle parter, og det er simpelthen så dejligt, at der er god kommunikation med cirkusfolkene. Det er nemlig vigtigt at dele erfaringer, så elefanterne får den bedst mulige overgang fra cirkus til deres nye, mulige hjem."
Jenny, Lara og Jungla har nu papir på, at de alle tre er sunde og raske elefanter. Det glæder Cirkus Arena, Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark, der samarbejdede om sundhedsundersøgelsen.
”Vi testede for tuberkulose med både blodprøver og snabel-skylleprøver, hvor de første resultater viser at elefanterne er sunde og raske. De fik også en stivkrampevaccination, og så foretog vi et meget omfattende sundhedstjek på dem. Vi har også frosset blodprøver ned for en sikkerheds skyld, hvis vi senere skal udføre tests, der på nuværende tidspunkt ikke er aktuelle,” siger dyrlæge Henrik Hagbard om de meget grundige sundhedsundersøgelser.
Henrik Hagbard fra Gørlev Dyreklinik har været dyrlæge for Cirkus Arenas elefanter, siden de kom til Danmark fra Sydeuropa for 12 års tid siden. Ifølge ham var de gode prøveresultater helt forventelige.
”Det er tre friske og livskraftige elefanter med hver deres personlighed. Da der er ekstra strenge krav til cirkus, har elefanterne fået foretaget sundhedstjek hvert år for at sikre sig, at de ikke har smitsomme sygdomme,” uddyber han.
Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark var også tilstede i Cirkusland for at overvære elefanternes sundhedsundersøgelser, og her var man meget tilfreds med forløbet og naturligvis resultaterne.
”Undersøgelsen foregik meget stille og roligt og stressfrit for elefanterne. Der var et rigtig godt samarbejde mellem alle parter, og det er simpelthen så dejligt, at der er god kommunikation med cirkusfolkene. Det er nemlig vigtigt at dele erfaringer, så elefanterne får den bedst mulige overgang fra cirkus til deres nye, mulige hjem,” siger Anne Sofie Meilvang, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
”Det er vigtigt at undersøge elefanternes helbredsstatus af flere årsager. Men primært for at sikre, at de er sunde og raske, inden vi går ud og beder om hjælp til at rejse midlerne til etablering af elefanternes otium de næste 30-40 år i Knuthenborg Safaripark,” forklarer chefzoolog i Knuthenborg Safaripark Rasmus Nielsen.
Næste skridt i elefantprojektet
Alle parter glædede sig over de gode resultater fra helbredsundersøgelsen. Derfor kan man nu se fremad i processen om at få en endelig afklaring på cirkuselefanternes fremtid.
”Vi har projekteret et bud på etablering af et elefantanlæg, selvom det ikke er endeligt afklaret, hvor eller hvornår elefanterne skal rejse fra Cirkus Arena. Men når det sker, vil vi gerne sikre, at man ikke pludselig kommer til at stå i en situation, hvor der ikke er nogen, der har gjort det krævende forarbejde,” siger Knuthenborg Safariparks chefzoolog Rasmus Nielsen.
Lige nu bor Jenny, Lara og Jungla i deres vinterstald hos Cirkus Arena i Slagelse. Står det til de tre parter, vil man hurtigst muligt samarbejde om endelig afklaring på, om og hvornår cirkuselefanterne skal til Knuthenborg Safaripark.
Det vides endnu ikke, hvornår det forventede forbud om vilde dyr i cirkus træder i kraft. Der findes en fjerde cirkuselefant, Ramboline, i Cirkus Trapez. Denne er også blevet tilbudt et otium i safariparken, men cirkusset har endnu ikke meldt ud, hvordan de forholder sig til tilbuddet.