”En uambitiøs lappeløsning” kalder direktør for Dyrenes Beskyttelse den ny mærkning af svinekød, som Fødevareministeriet præsenterer i dag.
”Det er et vældig uambitiøst mærke. Jeg vil kalde det en lappeløsning på den eksisterende industrielle produktion”
”Det er et vældig uambitiøst mærke. Jeg vil kalde det en lappeløsning på den eksisterende industrielle produktion”, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Mærket har haft en svær fødsel, idet ikke kun Dyrenes Beskyttelse har trukket sig fra samarbejdet. Det har også Økologisk Landsforening og Forbrugerrådet Tænk, og i dag er Coop ude med en melding om, at de vil lancere deres eget mærke for svinekød, fordi de heller ikke kan bakke op om regeringens mærkning.
Det skal bare være nemt for landmændene
Fødevareministeriet har i stedet allieret sig med organisationer og virksomheder som Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, Danske Slagtermester, Lidl og Aldi og Det Dyreetiske Råd.
”De ny mærkekrav tager ikke udgangspunkt i dyrenes behov, det tager udgangspunkt i, hvad der er nemt at ændre for landmændene. Eksempelvis er det helt ufatteligt, at man ikke tager favntag med kastrationsproblemet. Der ligger en EU-erklæring om, at kastration skal udfases fra 2018, og det er jo lige om lidt”, siger Britta Riis.
Forbedringerne er minimale
Dyrenes Beskyttelse er kritisk over for regeringens mærkningsordning, blandt andet fordi de produktionsvilkår, der vil give kødet én stjerne, er ting, der allerede er lovpligtige i dag. Man skal allerede nu undgå halekupering og give grisene rodemateriale – det sker bare ikke.
Ydermere er den ekstra plads, grisene bliver tildelt, minimal: For at opnå én stjerne er der ikke yderligere pladskrav, her skal et slagtesvin på 100 kilo have 0,65 m2. For at opnå to stjerner er der krav om 30 procent mere plads, hvilket svarer til 0,85 m2 til 100 kilo slagtesvin. Og søer må fortsat fikseres i dagene omkring faring i bokse, der er få centimeter større end deres egne kroppe.