Dyrenes Beskyttelse måtte i 2016 rykke ud til 23 sager, der involverede ti eller flere hunde. Men det er formentlig kun toppen af isbjerget, mener Dyrenes Beskyttelse og peger på hvalpefabrikker og det store salg af hunde på online portaler som en del af problemet
Så længe hundesalget kan foregå uden kontrol, kan vi kun komme hvalpe- fabrikkerne til livs, hvis køberne er opmærksomme på mistænksomme sælgere og melder det til Dyrenes Beskyttelse eller politiet.
Hele 23 gange måtte Dyrenes Beskyttelse i 2016 rykke ud til hundesager, der involverede ti eller flere hunde. Såkaldte hvalpefabrikker er blevet et større problem, senest set i februar hvor Dyrenes Beskyttelse fandt 61 vanrøgtede hunde i en ejendom nord for Randers.
Men Dyrenes Beskyttelse frygter, at det kun er toppen af isbjerget, for nye tal viser, at meget hundesalg nu foregår via online portaler som DBA, Gul og Gratis og Facebook, hvor det er købernes eget ansvar at holde øje med, at det ikke er en hvalpefabrik, der støttes, og det er køberne ikke klædt godt nok på til, mener chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.
”Så længe hundesalget kan foregå uden kontrol, kan vi kun komme hvalpefabrikkerne til livs, hvis køberne er opmærksomme på mistænkelige sælgere og melder det til Dyrenes Beskyttelse eller politiet. Men det kan være svært for en uerfaren køber at gennemskue en dårlig opdrætter,” siger Jens Jokumsen.
Mange hunde sælges i dag online
Nye tal, som Dyrenes Beskyttelse har samlet, viser nemlig, at overvældende mange hunde sælges online. I 2016 blev der solgt 9.900 hunde på DBA.dk, 11.000 hunde på Gul og Gratis og alene i fire store hundesalgsgrupper på Facebook anslår Dyrenes Beskyttelse på baggrund af en tidsbegrænset optælling, at der bliver solgt omkring 14.000 hunde årligt. I alt altså omkring 35.000 hunde. Samlet set registrerer danskerne ifølge Dansk Hunderegister omkring 60.000 nye hunde om året.
Onlinesalg er med andre ord blevet en af danskernes foretrukne veje til at finde familiens nye, firbenede medlem. Ifølge Jens Jokumsen så er det dog ikke uden en bagside:
”Problemet med onlinehandel især på Facebook er, at det er blevet for let som sælger at gemme sig bag en anonym salgsannonce. Det har fået de lyssky sælgere til at se muligheder i hundemarkedet, for der er store summer at tjene på handel med hunde, og ofte bliver hundene avlet uden hensyn til dyrets behov. Sådan opstår de hvalpefabrikker, som i starten var et udenlandsk koncept, men nu også ses herhjemme,” siger Jens Jokumsen.
Køberne er kontrollen
Hvalpefabrikkerne benytter sig af komplekse systemer med stråmænd og udlejningsejendomme til at vise hvalpene frem, så køberne aldrig fatter mistanke om, at de har været med til at støtte en dårlig opdrætter. I den store sag fra februar med 61 hunde – flere af dem døde – blev hundene blandt andet solgt via annoncer på DBA.dk og Facebook.
Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Dyrenes Beskyttelse blandt hundeejere eller kommende hundeejere, mener kun hver tredje, at der er nok information om, hvordan man som hundekøber undgår at støtte dårlige opdrættere.
Undersøgelsen viser også, at blandt dem, som havde købt hund inden for de seneste 10 år, havde en tredjedel aldrig set stedet, hvor hunden var vokset op, og kun halvdelen havde set hundens mor. To vigtige indikatorer, når man skal vurdere hundens baggrund.
Det skal du sikre dig, før du køber hund:
- At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
- At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
- At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
- At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
- At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.
- At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
- Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du risikerer at støtte dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
- Kontakt politiet på 114 eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt