Flere danskere er blevet opmærksomme på at vælge hunde, der er avlet sundt.
Flere danskere er blevet opmærksomme på at vælge hunde, der er avlet sundt.

Sundhed vinder over udseende, når danskerne køber hund

Knap syv ud af 10 danskere vil se efter hunderacens sundhed, når de skal have et nyt familiemedlem. Det er gode nyheder for hundene, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

At vælge den rigtige hund kan være en svær opgave. For knap syv ud af 10 danskere er sundhed det tredjevigtigste parameter, når de skal vælge en ny hund. Kun overgået af hundens temperament og racens størrelse. Det viser en ny undersøgelse. Og den prioritet er en glædelig nyhed for Dyrenes Beskyttelse:

- Med en hund i næsten hvert femte danske hjem er det afgørende, at vi ikke kun reagerer på problemerne, men også arbejder proaktivt for at sikre, at alle hunde lever et sundt og godt liv. Det er menneskers ansvar, at hundene er blevet avlet i den retning, de er, og det er os, der kan ændre på det, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse. Han fortsætter:

- Hundens sundhed er altafgørende for dens livskvalitet, og derfor er vi virkelig glade for, at det er noget, danskerne går op i, når de skal købe en hund. Sundhed i avlen har været et kerneområde for Dyrenes Beskyttelse i lang tid, så vi er meget glade for, at den generelle holdning til at købe hund har ændret sig.

Undersøgelsen er lavet af AIM Create for Dyrenes Beskyttelse. Undersøgelsen blev lavet første gang i januar 2024 og igen i maj 2024. Der er sket en udvikling fra, at 56 procent i januar svarer, at sundhed og generelt helbred er vigtigt, til 65 procent i maj. I alt har lidt over 1000 personer svaret på undersøgelsen i både januar og maj.

Danskerne er blevet klogere

Det er særligt hunde med flade snuder, der har forskellige lidelser relateret til deres ekstreme udseende. I maj var der en mindre del af de adspurgte, der svarede, at de havde et godt kendskab til denne problematik, eller at de havde lidt kendskab til problematikken. I alt var 82 procent opmærksomme på denne problematik, hvilket er seks procent flere end i januar.

- Det har været vigtigt for Dyrenes Beskyttelse at øge danskernes kendskab til de problemer, der ofte følger med de flade snuder eller andet ekstremt udseende. Vi ved, at racerne er populære, så derfor er det også hundeejerne, der kan gøre en stor forskel for hundene, hvis de forholder sig kritisk, når de køber hund, siger Jens Jokumsen.

Udseende er vigtigst for de unge

For de 18 til 29-årige svarer 43 procent, at det er vigtigt, at hunden ser sød/nuttet ud. De er dermed den gruppe, der vægter udseende højest. For den ældste gruppe er det derimod størrelsen på hunden, der er vigtigst. Her svarer 70 procent af de adspurgte, at det vægter højt.

- Vi ved godt, at forskellige aldersgrupper søger forskellige træk ved deres hunde, men så længe at der skabes en bevidsthed om sundheden, når vi køber hund, så tror vi, at de danske hunde generelt vil få det bedre, siger Jens Jokumsen.

35 procent af de adspurgte over 70 år svarer, at de ikke ved noget om hvilke hunderacer, der kan have helbredsproblemer. Den ældste gruppe er dermed dem med mindst viden om hundes sundhedsproblemer.

Nye, sunde gener til tre racehunde

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub (DKK), er gået sammen om en ramme for fremtidens hundeopdræt.

Det betyder, at Dansk Kennel Klub har besluttet at åbne stambøgerne for racerne fransk bulldog, engelsk bulldog og mops, som er blandt dem, der er hårdest ramt af medfødte lidelser og et ekstremt udseende. Denne nyhed kom i starten af maj.