Kvælende design: Dyrenes Beskyttelse er blandt andet en  del af sammenslutningen Vets Against Brachycephalism,  som bekæmper fremavl af karaktertræk som flade kranier  og korte snuder, de såkaldte brachycephale racer, som kan  give dyrene alvorlige velfærdsproblemer.
Foto: Pixabay

Hunde som skabt til mennesker

Avlen af hunde har til alle tider givet os det, vi ønsker: Hunde, der er skabt til
mennesker.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Kvælende design

Dyrenes Beskyttelse er blandt andet en del af sammenslutningen Vets Against Brachycephalism, som bekæmper fremavl af karaktertræk som flade kranier og korte snuder, de såkaldte brachycephale racer, som kan give dyrene alvorlige velfærdsproblemer

De har store øjne, lange ører, krop som en kommode, er kæmpestore eller så bittesmå, at de passer i lommen, er hårløse, langhårede, korthårede, ruhårede eller har overskud af hud i folder og rynker og har underbid eller babyface – og vi falder for forskelligt, alt efter hvem vi er, hvor vi bor, og hvad vi har behov for. Når vi vælger hund.

I så godt som umindelige tider er hunde avlet og valgt efter menneskers behov, uanset om det er til vagt, jagt, selskab eller accessoires. Kravet til hundens egenskaber har flyttet sig i takt med opgaven. Hvor vi tidligere havde brug for hunden som praktisk hjælp på gården, har vi i stigende omfang brug for hunden som selskab i byen.

– Selv brugshunde som jagthunde og politihunde er ikke længere udenfor på gården. De er også familiehunde og er kommet helt indenfor i sofaen og sengen. Hundene er fulgt med mennesker fra land til by og her passer de små hunde bedre i bussen, i tasken og i lejligheden end de store. Derfor er det de små hunde, som er i fremgang. Hundene opfylder også i stigende grad behov for selskab i de mange singlehusstande, hvor hunden kan erstatte en partner, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Doodledesigns

For tiden er det især de mange puddelblandinger, doodles, som er populære, altså hunde, som for eksempel labradoodles, der er en blanding af labrador og puddel.

– Labradoodles er meget populære til børnefamilier. De ser søde og sjove ud, og man får som udgangspunkt en labrador, der fælder mindre, hvis man blander en puddel ind. Men hvis man regner med at få en labrador af sind, så kan man lige såvel få en hund med psyke som en puddel og aktivitetsniveau som en labrador, og det er ret krævende, siger Jens Jokumsen og fortsætter:

– Pudlen er meget misforstået. Det er en meget intelligent og lærenem hund, som oprindelig er jagthund. Den er alsidig og fleksibel og god til at indrette sig, men det er ikke en skødehund til familiens ældste eller en nem lille legekammerat til de yngste. Der skal ske noget i en puddels liv, siger familiedyrschefen og peger på, at priserne på doodles er steget i takt med populariteten, så en doodlehvalp nu koster op til 25.000 kroner

Modehundene

Doodledesigns er blot den nyeste trend i hunde, som også Lassie-hunden, collien, Disney-darlingen, dalmatineren, og Paris Hilton-puslingen, chihuahuaen, har været det. Senest har babyfacehundene som bulldogs og mopser med korte snuder og store øjne ligget øverst på top-20 over de mest populære hunderacer, uagtet at avlen efter ansigtet med babytræk eller et let komisk underbid har en tendens til at give hundene vejrtrækningsproblemer. Undersøgelsen ’Hvorfor køber folk ekstreme hunderacer’ fra Københavns Universitet, 2017, viste, at ejere af de kortsnuderacer, som har flest racebetingede lidelser, ikke tænker på hundes velfærd, når de vælger race, men mere på hundens personlighed. Dyrenes Beskyttelse har siden 2013 arbejdet politisk og sammen med blandt andre Københavns Universitet og Den Danske Dyrlægeforening for indførelse af krav til avl, som tilgodeser hundens sundhed og velfærd, herunder at hundene avles til et liv med fri bevægelighed, med evnen til at føde egne unger og til et liv uden lidelse.

Når du vælger hund

  1. Når der fremavles ekstreme egenskaber i udseende eller mentalitet, kan det blive en sårbarhed, som kan få betydning for hundens velfærd. Læs derfor op på de racespecifikke lidelser.
  2. Sæt dig grundigt ind i racens eller forældredyrenes egenskaber og karaktertræk. Det gælder ikke mindst, hvis du vælger en blandingshund, hvor egenskaberne fra to vidt forskellige slags hunde kan blive blandet med meget vilkårligt udfald. Hvis du blander en selskabshund og en jagthund, får du måske mere jagt end selskab.
  3. Se på forældredyrene, om de virker sunde og velafbalancerede, og vælg en seriøs opdrætter, der går op i sundhed og socialisering, og som forstår at matche kommende hundeejere med de individuelle hvalpe.

Glad for at læse artiklen?

... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger