Industrikyllinger

Opfordring: Drop den billige kylling

Kyllingekød er alt for billigt, og prisen er den nemmeste indikator for dårlig dyrevelfærd. Den billige kylling med god dyrevelfærd findes ikke, siger dyrlæge.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Forbrugerpriser på kylling i Danmark er overraskende lave, og det er på tide, at vi betaler den sande pris for kvalitetskylling. 

Ifølge Søren Kent Pedersen, dyrlæge med ansvar for fjerkræ hos Dyrenes Beskyttelse, har jagten på den billigste pris i køledisken kostet kyllingerne dyrt i form af deres velfærd.

”For at sikre et værdigt kyllingeliv er det nødvendigt med adgang til det fri, støvbadning, gode hvilepladser, og mulighed for at skrabe i jorden. Disse grundlæggende behov kan ikke imødekommes til en pris under 50 kroner, som er, hvad nogle slagtekyllinger koster i supermarkedet i dag,” siger han.

En industrikylling vokser op i en flok med typisk ca. 50.000, men helt op til 60.000 andre i en stald. Pladsen er trang, og væksten er unaturlig hurtig. Det betyder for mange, at hjertet står af og benene ikke kan bære.

Kyllingen har ikke adgang til det fri. Det eneste lys, den ser, er kunstigt og følger ikke døgnets rytme. Efter cirka 35 dage bliver kyllingen slagtet. Et liv, der aldrig har været levet, er forbi.

Til forskel lever frikyllingen det gode kyllingeliv. 

Årsagen til, at prisen ender helt dernede, skyldes en industrialiseret produktion, hvor kyllinger gennem generationer er blevet avlet til at vokse hurtigere og nå slagtevægt omkring 2 kg på stadig kortere tid. 

En økologisk kylling lever typisk 58 dage, før den slagtes, mens industrikyllingens liv ender allerede efter cirka 35 dage.

Søren Kent påpeger, at vi ofte ignorerer det faktum, at kyllinger er sansende væsener, der kan føle såvel smerte og frygt som glæde over positive oplevelser. Ved fortsat at købe ultra-billigt kyllingekød, signalerer vi til supermarkeder, landmænd og slagterier, at vi tolererer og støtter denne form for måde at holde dyr på. 

"Det er vores ansvar som forbrugere at lade industrikyllingerne blive i køledisken. Hvis der ikke er nogen, der køber dem, stopper produktionen af sig selv," forklarer han. 

Han sammenligner situationen med buræg, hvor alle danske supermarkeder har stoppet salget, og nu har Folketinget for nylig vedtaget en udfasning af produktion af buræg herhjemme. 

Af de cirka 120 millioner kyllinger, der hvert år opdrættes herhjemme, er kun cirka 2 procent frikyllinger. Resten lever under kummerlige forhold, hvor de vokser så hurtigt, at deres ben næppe kan bære dem.

Søren Kent Pedersen afslutter med en opfordring til handling: "Vi kan gøre en forskel for disse kyllinger, ligesom vi har gjort det for buræg. Vælg frikyllinger og støt et mere bæredygtigt og dyrevenligt landbrug."

19 ud af 20 kyllinger i Danmark lever, men har intet liv. De vokser op kun for at ende som billigt kød i køledisken. Livet er sparet væk. Vær med i kampen for det gode kyllingeliv og giv kyllingen et liv, der er værd at leve.