Efter store vanrøgtssager har Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold hele efteråret kørt kontrolkampagne mod hvalpefabrikker og ulovlig hundeimport med hjælp fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse.
Af Malene Mølgaard
Skab, orm og andet utøj var blot nogle af de tegn på vanrøgt hos 17 hunde, som var vokset op på en hvalpefabrik. Hundene var flere gange dagligt blevet vasket med terpentin af ejeren og var derfor meget forkomne, da de blev fundet og overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Sagen er blot en af flere tragiske dyreværnssager, hvor hvalpe produceres under kummerlige forhold for at tjene penge.
Alene i 2016 fik Dyrenes Beskyttelse 42 henvendelser om mulige dyreværnssager med 10 eller flere hunde. Så i efteråret 2017 blev der fra regeringens side søsat en styrket kontrolindsats efter illegal hundeimport og ulovlige hvalpefabrikker.
- At der findes skruppelløse hundehandlere, der vil tjene penge på at behandle dyr så ansvarsløst, som vi med alt for hyppige mellemrum er vidne til i medierne, er rystende og skal stoppes, sagde fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse, inden han sendte Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold ud i en tre måneders intensiv indsats mod hvalpefabrikkerne, lyssky hundehandlere og ulovlig import af hunde.
’Ulovlig omsætning af hunde – kontrolkampane 2017’ er et resultat af det store fokus, som blandt andre Dyrenes Beskyttelse har haft på sagerne. I marts holdt Dyrenes Beskyttelse møder med fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) samt flere partiers dyrevelfærdsordførere. Og Dyrenes Beskyttelse har haft foretræde for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg for at præsentere sit forslag til en hundepakke med ni punkter. Ikke alle punkter kunne samle flertal, eksempelvis lovpligtig registrering via NemID ved salg af alle hunde. Til gengæld igangsatte ministeren en styrket indsats med Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, en øget indsats i Politiet over for dyrevelfærdskrænkelser og en smileyordning for erhvervsmæssige hundeopdræt, kenneler og internater.
Dyrenes Beskyttelse sætter pris på det skarpe søgelys mod hvalpefabrikkerne og ulovlig import af hunde.
- Både myndigheder, dyreværnsorganisationer og befolkningen er blevet ekstra opmærksomme, lyder det tilfreds fra Jens Jokumsen, der er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrlæger på kontrol
Dyrenes Beskyttelse har i kampagneperioden fra 1. september til 30. november sendt indberetninger og grundig dokumentation om mistanke om ulovligheder videre til Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, som også har fået hjælp fra politiet og tip fra borgere.
Tina Nielsen og Lene Kristensen er dyrlæger i rejseholdets dyrevelfærdsteam i Herning. De seneste tre måneder har deres job primært været at foretage uanmeldte kontrolbesøg i indsatsen mod ulovlig handel med hunde og kontrol af onlinesalg
- Vi har set eksempler på hunde, som er smuglet ulovligt ind over grænsen, hunde med falske papirer og uden gyldige vaccinationer, udenlandske hunde solgt på rastepladser, og at man har brugt en gammel tæve som falsk mor for udenlandske hvalpe. Det gælder primært de populære racer som malteser, bomuldshunde og fransk bulldog, forklarer dyrlæge Tina Nielsen og understreger, at de kun har set få overtrædelser af dyreværnsloven.
- Men der har været eksempler på erhvervsmæssigt opdræt uden tilladelser, hvor man har fået for mange kuld på et år, tilføjer hendes kollega Lene Kristensen.
De har endnu ikke færdiggjort deres slutrapport og kan derfor ikke røbe omfang og detaljer.
- Men det, vi har set, spænder rimeligt vidt fra sager, som ofte bunder i sociale tilfælde, og folk, som ikke er bekendt med reglerne til sager ovre i den kriminelle løbebane, hvor man tjener mange penge på det. Vi har set hele spektret. Men der er et stort problem, og der er noget at tage fat på. Især den ulovlige import af hunde, fastlår dyrlæge Tina Nielsen.
Smileyordning
- Vi synes også, det er fint med en smileyordning. Men udfordringen ved kun at blåstemple erhvervsopdræt er, at der jo kommer masser af gode hvalpe fra private hjem, stueopdræt, som ikke får en smiley. Og så hjælper en smileyordning ikke på det store onlinemarked, siger han.
Digitale salgstjenester som DBA.dk og GulogGratis.dk forsøger at undgå, at der foregår ulovlig handel med hunde på deres platforme. Men platforme som Facebook har gjort det lettere for skruppelløse hundeimportører og hvalpefabrikker at handle kæledyr via nettet uden at opgive sin identitet bortset fra en telefon med et taletidskort, som køber ikke kan komme i kontakt med bagefter.
- Her ville vi gerne have bedre registrering af den handel, der foregår, fordi det er for let at lave ulovlig hundehandel på onlinemarkedet, forklarer Jens Jokumsen.
Til gengæld sætter han stor pris på efterårets ekstraordinære kontrolindsats fra fødevarestyrelsens veterinærrejsehold.
- De er ude og kontrollere de hundehold, hvor vi har mistanke om, der er problemer med velfærden eller foregår lovovertrædelser. Det er positivt, så vi kan få bedre forhold for hundene, understreger han.
Fem store hundesager
Januar 2013 53 hunde har levet under kummerlige forhold i en kennel på Sjælland. Nogle af hundene har bylder i munden, en hund har brækket et ben, og en anden har slebet sine tænder ned af at bide i tremmer.
Status: I 2015 bliver ejerne af kennelen idømt en bøde på 25.000 kr. og frakendt retten til erhvervsmæssigt hundehold.
Maj 2015 I danmarkshistoriens største hundesag reddes 91 cockerspaniels fra en kennel på Sydsjælland, hvor de har gået i deres egen afføring og lider af øjenbetændelse, øremider, diarré, orm og lopper.
Status: I august 2017 falder der dom: ingen bøde, men ejerne frakendes retten til at holde hunde i tre år og en betinget fængselsdom på 30 dage. Dyrenes Beskyttelse kalder dommen ”grotesk og helt uacceptabelt.”
November 2016 25 labrador reddes udmagrede fra et sommerhusområde i Nordsjælland. Fire af hundene må aflives på grund af vanrøgt og underernæring.
Status: Desværre havde mange af hundene psykiske skader og stod ikke til at redde. Sagen afventer at komme for retten.
November 2016 27 hunde bliver reddet fra en gård vest for Aarhus, hvor de går i deres egen afføring uden mad og drikke og har psykiske skader. En hvalp er død, og 11 hunde må aflives.
Status: Sagen er afgjort med en udenretslig bøde.
Februar 2017 I danmarkshistoriens næststørste hundesag findes 61 hunde i en staldbygning i små bure fyldt med afføring i uden adgang til vand. Udenfor finder politiet 16 døde hunde i plastiksække
Status: Dyrenes Beskyttelse overtog 45 hunde i sagen, og hovedparten har fået nye hjem. Sagen er under behandling hos politiet, men fordi det er så alvorlig en dyreværnssag skal den først vurderes i det veterinære sundhedsråd, og derfor kan der gå omkring et år, før den kommer i retten.