Der landes næsten ingen stenbidere i danske farvande længere. Dyrenes Beskyttelse frygter, at det skyldes overfiskning og opfordrer til et stop for fangsten, ind til vi har styr på stenbiderbestandens tilstand
Et så stort fald i fangsterne på en fisk, som indbringer en overordentlig høj kilopris, tyder alligevel på, at bestanden er brudt sammen
Vores havbiolog Nicolaj Lindeborgh har et særligt forhold til stenbideren efter at have mødt den i dens rette element. Stenbider-hannen forsvarer æggene i mange uger mod alle trusler - også mod dykkere som Nicolaj. Den er lille og ufarlig, men alligevel svømmer den op og stirrer Nicolaj i øjnene, fortæller han til Politiken.
Men Nicolaj er ingen trussel for stenbideren. Tværtimod. I årevis har han håndsamlet data om stenbiderfangster og advaret mod at bestanden kan være overfisket. Fangsterne er nemlig nedadgående.
I 2022 blev der fanget 72 ton kvabso (stenbiderhunner) mod 1000 ton om året i gennemsnit i perioden 1960-1997. 2023 ser ud til at blive endnu værre.
Fangster er ikke et entydigt mål for bestanden af stenbidere, men Nicolaj Lindeborgh finder alligevel tallene alarmerende.
- Et så stort fald i fangsterne på en fisk, som indbringer en overordentlig høj kilopris, tyder alligevel på, at bestanden er brudt sammen, siger han.
I Danmark findes ingen forvaltning af bestanden af stenbidere i Danmark, ingen myndigheder holder systematisk øje med den, og den må fiskes når som helst og hvor som helst uden restriktioner. Det står i modsætning til nabolande som f.eks. Grønland, Norge og Island, der har forvaltningsplaner, fangsttidspunkter og kvoter for den lukrative fisk
Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til et fuldt stop for fiskeri efter stenbideren, indtil der er kommet styr på, hvordan bestanden har det, og hvad den kan tåle. Stenbideren er en modig fisk, som ikke skal forsvinde på grund af dumdristighed fra menneskers side.