Foie gras-produktionen er kendt for at foregå under miserable forhold. Alligevel bliver det hævdet, at fedtleveren kan produceres under gode forhold, hvor ænder og gæs ikke lider. Dyrenes Beskyttelse har undersøgt myten om den gode foie gras, og det står klart, at den ikke findes.
Tilbage i 2015 undersøgte Dyrenes Beskyttelse myten om den gode foie gras. Med argumentet, at hans foie gras var ”af den gode slags”, forsvarede en anonym dansk restauratør at have foie gras på menuen. Foie grasen skulle stamme fra ungarske gæs, som frivilligt havde spist sig store.
Det var dog aldrig muligt af få navnet på den ungarske producent, og dermed verificere oplysningerne. Dyrenes Beskyttelse var dengang i kontakt med flere af de europæiske dyreværnsorganisationer, som havde beskæftiget sig med allermest med foie gras. Men ikke én kunne bekræfte, at produktionen i Ungarn skulle foregå under gode forhold. I stedet forholdt de sig alle mistroisk overfor påstanden; for hvis anden eller gåsen ikke tvangsfodres, kan leveren ikke vokse til en unormal størrelse.
Dyrenes Beskyttelse var i kontakt med Friedrich Mülln, en veteran indenfor dyreværnsverdenen og stifter af organisationen SOKO Tierschutz. Han står bag flere opsigtsvækkende afsløringer om produktionsvilkår i Tyskland. Mülln kunne hurtigt afkræfte myten om den gode ungarske foie gras og forklarede, at forskellen blot var, at de i Ungarn anvender gummislanger i stedet for metalrør. Og at fuglene stadig lider ved denne metode.
Europarådet foreskriver, at foie gras-producerende land har pligt til at forske i bedre dyrevelfærd og til at afskaffe tvangsfodringen. Men i en rapport fra Europa Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed- og Fødevaresikkerhed i 2011 fremgik det, at de ungarske myndigheder tilbage i 2009 konkluderede, at der ikke findes alternativer til tvangsfodringen. Den gode foie gras eksisterer altså ikke.
Som opfølgning var Dyrenes Beskyttelse i efteråret 2017 igen i kontakt med SOKO Tierschutz. Her afkræftede de endnu en gang myten om den gode foie gras. Produktionsforholdene halter stadigvæk, og der findes ikke foie gras produceret med god dyrevelfærd – heller ikke i Ungarn.