FANTASTISK: ELEFANTERNE ER ANKOMMET TIL KNUTHENBORG SAFARIPARK
Du kan støtte med 150 kr. ved at sende en SMS med teksten ELEFANT til 1474
Elefanternes endelige hjem
Danmarks sidste cirkuselefanter blev for første gang lukket ud i deres 140.000 m2 store anlæg d. 30. maj. De tunge pensionister kan nu kalde Knuthenborg Safaripark for deres hjem med adgang til åben himmel på den lollandske savanne. Der var ingen tvivl om, at de fire elefanter nød deres nye omgivelser.
Ventetiden er forbi
Endelig kom dagen for de fire tidligere cirkuselefanter, hvor de kunne træde ind i deres nye elefantstald i Knuthenborg Safaripark. Flytningen forløb med stor tilfredshed og masser af trut.
D.1. juni kommer elefanterne ud i deres store, nye elefantanlæg som byder på et udeområde, der svarer til 188 parcelhusgrunde. Her kommer de til at have forskellige miljøer, fx sø, græsland og skov, præcis som dyrene ville have oplevet i den vilde natur, og en 1 meter dyb sandgrav, som kan modelleres dagligt for at udfordre elefanternes høje intelligens.
Mudderbad, sandbad og vandbad
Elefanterne har brug for forskellige bade for deres hud og sundhed. Hvis elefanterne ikke får muligheden for disse bade, kan man hurtigt se det på deres hud, som bliver tør.
Se filmen over elefanternes nye areal med mudderbad, sandbad og vandbad i Knuthenborg Safaripark.
Fodpleje er en vigtig del af en elefants velbefindende
De fleste elefanter, der lever i fangenskab, har brug for en god fodpleje i ny og næ. De går ikke over så lange afstande, og derfor slider de ikke deres fødder så meget, som de ville i naturen. Og derudover er elefanter i fangenskab ofte lidt for tykke, hvilket også kan give dem problemer med fødderne. Derfor er det vigtigt at pleje elefanternes fodsåler og negle.
Træningen af de fire cirkuselefanter er igang.
Den internationalt anerkendte elefantekspert Alan Roocroft har været i Danmark og har trænet elefanterne ved hjælp af motivation og belønning. Træningen af elefanterne er vigtig for deres nye liv i frihed. Da de var cirkuselefanter, havde de tæt kontakt til mennesker. Men nu skal de lære ikke at have mennesker omkring sig. I Knuthenborg Safaripark vil de gå rundt på 150.000 m2, så de skal lære at komme, når de fx skal ind i deres stald, eller hvis de skal have et sundhedstjek af dyrlægen. De skal vænne sig til beskyttet kontakt, hvor der er en træningsvæg mellem dyrepassere og dyretrænerne. Så der er meget nyt, de skal lære, inden de kan flytte ind i deres nye anlæg i Knuthenborg Safaripark.
Et glædeligt gensyn
Cirkus Arenas ”gamle” elefanttræner Rudy har ikke set hans tre elefantvenner i mange måneder. Det blev et glædeligt gensyn, da han endelig så dem igen. Rudy er tilbage for at hjælpe elefantekspert Alan Roocroft med at forberede elefanterne på deres nye liv som frie elefanter. Der er mange nye ting, der skal læres, og det kan de gamle elefanttrænere hjælpe med, fordi de kender elefanterne så godt.
Mogens Jensen tager det første spadestik
Den 6. januar tog Fødevareminister Mogens Jensen første spadestik til et kommende elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Elefanterne får et udeområde, der svarer til 188 parcelhusgrunde, og en stald på over 2.000 m2. Her kommer de til at have forskellige miljøer, fx sø, græsland og skov, præcis som dyrene ville have oplevet i den vilde natur, og en 1 meter dyb sandgrav, som kan modelleres dagligt for at udfordre elefanternes høje intelligens.
Rambolines første møde med sin nye elefantfamilie
Den 2. december var den dag, da Ramboline skulle møde sin nye elefantfamilie for første gang. Ramboline havde ikke været sammen med en anden elefant i mere end 10 år. I Slagelse flyttede hun ind i båsen ved siden af Lara, Djungla og Jenny i Slagelse. Mødet gik over al forventning. Det var tydeligt at se, at alle fire elefanter var utroligt nysgerrige på hinanden, da snablerne gik på opdagelse.
Danmarks sidste cirkuselefanter er blevet forenet.
Der var spænding i luften, da en specialdesignet lastbil i mandags kom trillende ind på parkeringspladsen i Cirkusland i Slagelse. Med sig ombord havde bilen nemlig en ganske særlig passager.
Den 36-årige elefant, Ramboline, havde taget turen over Storebælt fra sit gamle hjem hos Cirkus Trapez i Sønderjylland til Cirkus Arenas vinterstald i Slagelse for at blive forenet med sine kommende pensionistfæller Djungla, Lara og Jenny. Og de tre elefanter tog heldigvis godt imod deres nye medlem af flokken.
Verdens førende elefantekspert har besøgt elefanterne
Verdens førende elefantekspert – Alan Roocroft – har været på besøg hos elefanterne, for at se hvordan de har det. Vi var selvfølgelig med, da han hilste på elefanterne. Alan skal være med til at sikre, at elefanterne får den rigtige træning, så de kan leve et frit liv i Knuthenborg Safaripark. Han kommer til at træne de nye elefantpassere, så de kan lære elefanterne at kende og fjerntræne dem.
Elefanterne i det nye udeanlæg
Udeanlægget til cirkuselefanterne er færdigt. Og elefanterne har nu fået mulighed for at komme ud hver dag, mens de venter på deres nye elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Det er dette midlertidige udeanlæg, som nogle af de indsamlede midler går til. De har ikke tidligere kunnet komme ud, da pladsen ikke var elefantsikret, og de kun kunne komme ud med deres træner tilstede. Nu er pladsen indhegnet og sikret til elefanterne, så de kan komme ud så ofte vejret tillader det. Her kan de blive aktiverede med grene, træstammer og lignende, så de ikke skal stå i en stald og kede sig de næste 8 måneder. Vi har fået lavet en film, så du kan se elefanterne i deres nye anlæg.
AUGUST 2019
Elefanterne købes fri
En ny regering betyder nyt liv i forhandlingerne om cirkuselefanternes frihed. Regeringen vælger at lægge yderligere 1 mio. kr. pr. elefant oveni købsprisen for at kompensere cirkus for tabt indtjening i den periode, som elefanterne har stået på stald.
For at få aftalen om cirkuselefanternes frihed til at falde på plads går Dyrenes Beskyttelse ind og dækker omkostningerne for elefanterne i perioden fra frit køb af cirkus til elefanterne kan flytte til ny ejer. Dermed sikrer Dyrenes Beskyttelse, at elefanterne bliver aktiveret og trænet til deres nye liv.
OKTOBER 2019
Elefanterne får ny ejer
Knuthenborg Safaripark bliver valgt som den nye ejer af de fire elefanter. Knuthenborg Safaripark forpligter sig til at bygge et state-of-the-art elefantanlæg, som kan huse de fire elefanter resten af deres liv.
Elefanternes ventetid begynder
For at forbedre elefanternes leveforhold bygger Dyrenes Beskyttelse nyt udeareal og sikre at de får deres gamle træner tilbage, der kan hjælpe dem med overgangen til friheden i Knuthenborg Safaripark.
Elefanterne bliver aktiverede
Elefanter er intelligente dyr og har brug for at bruge deres hjerne, mens de venter på at flytte. Derfor er det vigtigt, de bliver aktiverede. De skal også trænes i at blive ”vilde” elefanter. Det sørger trænere for, som er betalt af de donationer, som Dyrenes Beskyttelse indsamler.
Elefanterne kommer ud
Som alle andre levende væsner har elefanterne brug for at komme ud hver dag. Det er nu muligt med hjælp fra donationerne. Elefanterne har fået et nye udeareal, der er indhegnet forsvarligt, så de hver dag kan komme ud af deres stalde. Det er en væsentlig forbedring af deres leveforhold, som donationer har gjort muligt.
Elefanterne aktiveres med mad
Det er ikke billigt at holde elefanter. De spiser mange kilo mad og drikker mange liter vand om dagen. Derudover skal de passes og plejes af dyrepasserne og evt. dyrlæger i ventetiden, indtil de skal til Knuthenborg Safaripark. Det er donationerne også med til at betale for.
SOMMEREN 2020
Elefanterne rejser til deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark
Det nye elefantanlæg forventes at stå klart i Knuthenborg Safaripark til sommeren 2020. Og de fire elefanter flytter ind hurtigst muligt. De vil få en ny stald på ca. 2.000 m2 og et udeareal på 110.000-150.000 m2 med adgang til sø og skov. Det vil blive i dette elefantanlæg, de kan boltre sig og nyde deres otium. Vi glæder os til at se dem i deres nye hjem.
HVAD VED DU EGENTLIG OM ELEFANTER?
De store dyr er sjovere og mere fantastiske, end vi går og tror. Elefantekspert i Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang, deler ud af lidt fun facts om ører med indbygget aircondition og populære elefanter med mange venner. Se med her.
Hør også vores podcast Dilemma Med Dyr, når vi dykker ned i elefanternes verden.
BLÅ BOG
Elefanters adfærd minder om menneskers. De er meget kærlige og følsomme dyr, som blandt andet kan udvise sorg, glæde, medfølelse, selvbevidsthed og næstekærlighed. Derfor adskiller de fire cirkuselefanter sig fra hinanden med deres forskellige personligheder.
Lær Ramboline, Lara, Djungla og Jenny at kende her:
RAMBOLINE
Personlighed:
Ramboline elsker mennesker og opmærksomhed. Hun er et sødt og kærligt væsen, der laver brummelyde, når man kommer ind til hende. Hun kan selv åbne døren til sin fold.
Når cirkus er tæt på en strand, kommer Ramboline ned til vandet. Det er dog sjældent, at hun vil bade i Danmarks kolde vand, men ofte går hun i til knæene. Hun har dog nogle gange, når det har været varmt, været helt under og brugt sin snabel som snorkel.
Cirkus:
Trapez
Fødested:
Ramboline blev som 2-årig købt på en farm i Zimbabwe i Afrika, hvor de tog sig af forældreløse elefanter. Hendes forældre blev skudt af krybskyttere.
Alder:
36 år
DJUNGLA
Personlighed:
Djungla er størrelsesmæssigt den mellemste elefant i gruppen. Hun er blød i sjælen og ikke så glad for uvante elementer såsom helikoptere. Hun elsker at brække grene af træer, så hun kan klø sig med dem.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
31 år
LARA
Personlighed:
Lara er den største elefant i gruppen. Hun er chefen og den, der kommunikerer mest med sine dyrepassere. Hun er rolig, afslappet og elsker at rulle sig i mudder, som beskytter hende mod insekter. Hun bliver helt kåd, når hun ser en brandbil, fordi hun ved, at det betyder, der bliver lavet en mudderpøl til hende.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
31 år
JENNY
Personlighed:
Jenny er elefanten uden stødtænder. Hun er gruppens mindste elefant med alt, hvad det indebærer. Hun er efternøler, en spilopmager og har et sind som en fræk 5-årig. Hun bruger det meste af sin tid på at lede efter 'slik' - det være sig tabte godbidder f.eks. Hvis der står nogle tilskuere med popcorn i nærheden, kan hun finde på at stikke snablen frem og stjæle nogle fra dem.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
29 år
RAMBOLINE
Personlighed:
Ramboline elsker mennesker og opmærksomhed. Hun er et sødt og kærligt væsen, der laver brummelyde, når man kommer ind til hende. Hun kan selv åbne døren til sin fold.
Når cirkus er tæt på en strand, kommer Ramboline ned til vandet. Det er dog sjældent, at hun vil bade i Danmarks kolde vand, men ofte går hun i til knæene. Hun har dog nogle gange, når det har været varmt, været helt under og brugt sin snabel som snorkel.
Cirkus:
Trapez
Fødested:
Ramboline blev som 2-årig købt på en farm i Zimbabwe i Afrika, hvor de tog sig af forældreløse elefanter. Hendes forældre blev skudt af krybskyttere.
Alder:
36 år
DJUNGLA
Personlighed:
Djungla er størrelsesmæssigt den mellemste elefant i gruppen. Hun er blød i sjælen og ikke så glad for uvante elementer såsom helikoptere. Hun elsker at brække grene af træer, så hun kan klø sig med dem.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
31 år
LARA
Personlighed:
Lara er den største elefant i gruppen. Hun er chefen og den, der kommunikerer mest med sine dyrepassere. Hun er rolig, afslappet og elsker at rulle sig i mudder, som beskytter hende mod insekter. Hun bliver helt kåd, når hun ser en brandbil, fordi hun ved, at det betyder, der bliver lavet en mudderpøl til hende.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
31 år
JENNY
Personlighed:
Jenny er elefanten uden stødtænder. Hun er gruppens mindste elefant med alt, hvad det indebærer. Hun er efternøler, en spilopmager og har et sind som en fræk 5-årig. Hun bruger det meste af sin tid på at lede efter 'slik' - det være sig tabte godbidder f.eks. Hvis der står nogle tilskuere med popcorn i nærheden, kan hun finde på at stikke snablen frem og stjæle nogle fra dem.
Cirkus:
Cirkus Arena
Fødested:
Afrika, men kom til Danmark fra Spanien, hvor dressøren, grundet sit helbred, ikke længere kunne tage sig af hende. Han henvendte sig derfor til Cirkus Arena, da Benny Berdino er kendt i cirkusverdenen for sine gode dyreforhold.
Alder:
29 år
SENESTE NYT OM ELEFANTERNE
Dansk cirkuselefant har fået ny hjerteveninde
Unik mulighed: Træd indenfor i elefanternes hjem i efterårsferien
Se billederne: De pensionerede cirkuselefanter er nu på græs
I dag er årtiers kamp for dyrevelfærden vundet
De pensionerede cirkuselefanter kan opleves i Knuthenborg Safaripark fra på lørdag
Elefanternes store flyttedag