Cirkuselefanter

I dag er årtiers kamp for dyrevelfærden vundet

Når Danmarks sidste cirkuselefanter i dag lukkes ud i Knuthenborg Safaripark, markerer det enden på Dyrenes Beskyttelses årelange kamp for at få vilde dyr ud af cirkus.

Skrevet af:
Britta Riis
”Det var en meget lang og opslidende forhandling, og desto længere tid, der gik, desto mere gik tingene i hårdknude. Noget måtte gøres, for elefanterne stod jo bare i deres stald og sygnede hen”
- Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse

Det er en helt særlig dag for Danmarks tungeste pensionister, Lara, Jenny, Djungla og Ramboline. I dag bliver de fire forhenværende cirkuselefanter lukket ud på den 140.000 m2 store, lollandske savanne, der skal danne rammen om deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark. Men dagen markerer også slutningen på en kamp for at få vilde dyr ud af cirkus, der har varet i årtier. Derfor er det også en helt særlig dag for Dyrenes Beskyttelse.

”Det er en stor dag i dag både for elefanterne og for Dyrenes Beskyttelse, som har kæmpet den her kamp i årtier. Det har været en lang, sej kamp, især de seneste års tovtrækkeri for at få aftalen i hus på en ordentlig måde, der ikke medførte, at elefanterne blev solgt til et udenlandsk cirkus eller det, der er værre. Men alle de hårde tider er glemt i dag, når først elefanterne får lov til at tage de første skridt i det, der er deres sidste hjem i Knuthenborg Safaripark. Nu skal de bare have lov til at være elefanter, og det er det eneste, der betyder noget,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Folketinget har som en del af en ny dyrevelfærdslov besluttet at indføre totalforbud mod at have vilde dyr i cirkus. Loven træder i kraft d. 1. januar 2021, men de fire cirkuselefanter har fået lov til at tage forskud på pensionisttilværelsen allerede fra i dag.

Årtiers kamp for totalforbud mod vilde dyr i cirkus

Dyrenes Beskyttelses kamp for at få forbudt vilde dyr i cirkus strækker sig mange år tilbage. I 1962 opnåede man en stor sejr, da Folketinget foretog en ændring af dyreværnsloven for at begrænse brugen af vilde dyr i cirkus. Elefanter, søløver og zebraer blev dog til dyrevenners store skuffelse undtaget fra loven, da ændringerne primært var rettet mod rovdyr.

Sidenhen er der vundet mange vigtige milepæle, som fx ændring af dyreværnsloven i 1991, hvor det blev præciseret, hvornår dyr, der optræder i cirkus og varietéer, kan opfattes som værende vilde. Den nye skillelinje blev sat ved, om det er i overensstemmelse med dyrets natur at blive dresseret, fremvist og transporteret. Men endnu en gang blev elefanter, søløver og zebraer undtaget for loven.

Med tiden ændrede folkestemningen sig væk fra fortidens måder at behandle dyr på, herunder brugen af vilde dyr for underholdningens skyld, hvilket blev forstærket, da Dyrenes Beskyttelse i 2015 startede en landsdækkende kampagne for et totalforbud mod vilde dyr i cirkus.

"Vores ambition er derfor, at det topmoderne anlæg til elefanter i Knuthenborg Safaripark fremadrettet skal fungere som inspiration til løsninger i andre lande og sætte barren for dyrevelfærd højt"
- Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse

Elefanternes sidste march

Det store gennembrud kom i 2018, da daværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen meddelte, at der var politisk flertal for et totalforbud. Ministeren understregede dengang, at aftalen først ville blive rullet ud, når der var fundet en fornuftig løsning på, hvordan staten kunne få overdraget de sidste fire cirkuselefanter. Og det skulle vise sig at være mere vanskeligt end som så. Selv om Danmarks sidste fire cirkuselefanter med det samme blev taget af plakaten, så skulle der gå halvandet år, før en aftale, der sikrede elefanterne en fremtid i Danmark, faldt på plads.

”Det var en meget lang og opslidende forhandling, og desto længere tid, der gik, desto mere gik tingene i hårdknude. Noget måtte gøres, for elefanterne stod jo bare i deres stald og sygnede hen,” fortæller Britta Riis.

Parterne nåede til enighed bl.a. takket være Dyrenes Beskyttelse, der som en del af aftalen overtog udgifterne til foder, pasning og aktivering af dyrene i perioden, indtil byggeriet af deres nye staldanlæg var færdigt, og elefanterne kunne transporteres til deres nye hjem. Dyrenes Beskyttelse etablerede også et nyt udeområde i forlængelse af stalden hos Cirkus Arena, hvor elefanterne stod opstaldet, så de kunne få adgang til det fri, imens de ventede.

Et elefantliv i sus og dus

Efter en formel udbudsrunde kunne fødevareminister Mogens Jensen meddele, at elefanterne skulle til Knuthenborg Safaripark, som i tæt samarbejde med Dyrenes Beskyttelse havde udarbejdet projektforslaget til et moderne anlæg, der skal fungere som internationalt forbillede for elefantanlæg med dyrevelfærd i højsædet.

”Forbud mod vilde dyr i cirkus ruller i andre lande i Europa, og der vil være mange vilde dyr som skal placeres i andre anlæg. Vores ambition er derfor, at det topmoderne anlæg til elefanter i Knuthenborg Safaripark fremadrettet skal fungere som inspiration til løsninger i andre lande og sætte barren for dyrevelfærd højt,” siger Britta Riis.

Selve udeanlægget er på omkring 140.000 m2 og omfatter forskellige miljøer som sø, græsland og skov ligesom dyrene ville have oplevet i den vilde natur. Dertil kommer et staldanlæg på 2.000 m2. Opførelsen af anlægget har kostet et tocifret millionbeløb og er blevet muliggjort med bidrag fra bl.a. QATO Fonden, Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.