En frø nyder den vilde have.
En frø nyder den vilde have.

Test selv: Hvor vild er din have?

Det er blevet moderne at lade haven passe sig selv til glæde for biodiversiteten. Er du interesseret i, hvor vild din have faktisk er, så kan du teste det her.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Drop giften, lad krattet vokse, efterlad kvasbunkerne og indret et lille vandhul. Det er blot nogle af de ting, du kan gøre, hvis du ønsker at skabe rammerne for en vild have hjemme hos dig selv og score højt på biodiversiteten.  

Hos Aarhus Universitet har nogle forskere udviklet et scorekort, som er oplagt til at vurdere, hvor vild ens have er, med en score mellem 0 og 60 point. 

Selv mindre haver kan hæve biodiversiteten

For de fleste haver vil scoren formentlig blive under 10 point, men med en forholdsvis overkommelig indsats vil de fleste kunne komme op på et sted mellem 15 og 20 i biodiversitetsscore. Imponerende bliver det, hvis du kan få din have til at score over 20 point. 

-  Selv i mindre haver eller på altaner er det muligt at højne biodiversiteten. Oftest drejer det sig om at gøre ingenting eller blot skabe rammerne for, at naturen selv kan udfolde sig. På den måde gavner du både dyr og planter, som du selv kan nyde godt af at kigge på, mens du slipper for at investere alt for meget tid og kræfter i havearbejdet, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse. 

Dropper du sprøjtegiften er det her, du får den højst positive virkning på din biodiversitetsscore med fem point, mens store træer med huller og døde grene samt fugtige eller våde områder næsten er lige så godt med en score på fire point. 

- Store træer er gode levesteder for mange dyr, særligt hvis der er hulrum, som kan fungere som fuglehus for eksempelvis blåmejsen. Og så giver træer nedfaldne blade og grene, som pindsvin og andre smådyr kan bruge til skjul, siger Michael Carlsen og fortsætter: 

- Vådområder tiltrækker dyr, der lever og trives i det fugtige miljø, som for eksempel vandnymfer og frøer. Samtidig med at det giver bade- og drikkemuligheder for insekter, fugle og smådyr.

Nedenfor finder du scorekortet, som du kan printe og tage med ud og vurdere biodiversiteten i din egen have. 

Scorekort: Rasmus Ejrnæs, Århus Universitet