Strandhunde

Strandtur på fire ben

En strandtur kan være en dejlig måde at køle af på, når det er varmt, både for hunde og mennesker. Det er dog ikke alle steder, at hunde er velkomne. Her kommer en guide til at begå sig på stranden om sommeren, når man har hunden med.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Sommer er lig med strandture. Havet er dejligt kølende, og både dyr og mennesker nyder godt af en tur i vandet. Der er dog en del regler, man skal være opmærksom på, når man tager sin firbenede ven med sig på stranden.

- Om sommeren, når det er varmt, er det en god ide at sørge for at køle hunden ned i løbet af dagen. Her kan en tur i vandet være dejligt kølende for hunden. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de gældende strandregler, fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Generelle regler

Hvis stranden er en Blå Flag zone, er det ikke tilladt at medtage hunde i badesæsonen fra 1. juni til 30. september. Dette gælder også hunde i snor (servicehunde er dog undtaget). I det omfang det er muligt, må man gerne have sin hund på stier og parkeringspladser. Vær derfor opmærksom på, hvilket flag eller lokal skiltning der er ved stranden, inden du tager din hund med.

På andre strande er det tilladt at have sin hund med, så længe den er i snor. Fra 1. april til 1. oktober skal hunde være i snor på stranden. I vinterhalvåret fra 1. oktober til 1. april må den godt være løs, så længe den ikke forvolder skade og er under kontrol.  

Kig efter de særlige hundestrande

Det er op til den enkelte kommune at fastsætte regler for, hvorvidt der må komme hunde på stranden eller ej. De fleste kommuner ved godt, at efterspørgslen på steder, man kan bade med sin hund, er stor, så derfor har mange kommuner lavet særskilte hundestrande, hvor hundene kan løbe fri.

- Der er f.eks. en stor hundestrand øst for Hornbæk Havn, hvor hunde må være løs året rundt. Der er også et strandområde, hvor hunde kan løbe løs og bade hele året på Amager i København. Det samme gælder for en masse andre strandområder i Danmark. For at finde den nærmeste hundestrand i sit lokalområde kan man kigge på kommunens hjemmeside, fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Hundeskoven er et godt alternativ

Et alternativ til stranden kan også være en af de mange hundeskove. Skoven er ofte skyggefuld og er derfor et godt sted at søge hen i sommervarmen. Modsat strandene, som er kommunale, hører skovene under Naturstyrelsen. Der er derfor mere end 200 hundeskove i Danmark, hvoraf de 150 er ejet af Naturstyrelsen.

Her må hunden altid løbe frit, så længe ejer har fuld kontrol og kan kalde hunden til sig. I de resterende hundeskove er reglerne fastsat af grundejerforeningen, som bestyrer dem. Tjek derfor altid din lokale skov, inden du slipper hunden løs.

Læs mere om skovene her.

Tag ikke på stranden midt på dagen

Husk at det varme sand på stranden kan være ligeså ubehageligt og smertefuldt for en hunds poter, som det kan være på bare fødder. Skal din hund med dig på stranden, bør det derfor ikke være midt på dagen, når solen står højest.