Find kikkerten frem, og gå på jagt efter vildtet i den danske natur. Men husk at respektere dyrenes privatliv.
Med kikkert eller kamera og lidt tålmodighed kan du få store og helt små oplevelser med dyrene i det danske sommerlandskab. Når man først får begyndt, kan det være lidt af en øjenåbner at se efter vildtet lige uden for døren. Her er en håndfuld ideer at starte på. Kikkerten er signaturen, for det er vigtigt at huske at holde afstand til dyrene, så de ikke bliver forstyrret eller skræmt.
Åndehul med marsvin
Du kan vælge at tage til Fyns Hoved, nyde vandet til begge sider og håbe, at de danske delfiner, marsvinene, laver opvisning. Vælg stille vejr, så der er havblik eller såkaldt marsvinevand, oftest hen ad aften eller tidlig morgen, hvor det er lettest at se marsvinene komme op for at ånde. Hold godt øje, for de runder oftest kun overfladen ganske kort. Heldigvis for os runder de gerne to gange efter hinanden. Så se efter der, hvor du fik et glimt af noget, så fanger du måske næste indånding lidt længere fremme. Hold også øje med de store måger, som har for vane at følge marsvinene, især hvis en eller to sølvmåger eller svartbage ligger i overfladen, letter, flyver lidt, lander igen osv. Hvis du er rigtig heldig, kan du opleve vandet ’koge’, når marsvinene har fundet en fiskestime, som de angriber nedefra.
Tag en sælslapper
Alternativt kan du tage på sælsafari ved nogle af de faste liggepladser. Er man for eksempel på ferie på Anholt, kan der nemt ligge 500 spættede sæler på østspidsen. Der er også gode chancer mange andre steder, for eksempel ved Dragør, Kalø Slotsruin eller i Avnø Fjord på Sydsjælland.
Præstekravens fugleteater
På en kysttur kan man også støde på vadefuglen stor præstekrave, en vadefugl med sort og hvid halskrave. Den yngler på strande – altså der, hvor vi bader. Går du stille og roligt og har øjnene med dig, kan du måske opleve en meget syg præstekrave, der ser ud, som om den har en brækket vinge og humper af sted foran dig. Pludselig 'bliver den rask' og letter på et splitsekund, når den har lokket dig tilstrækkelig langt væk fra reden eller sine unger. Når præstekraven lader dig være i fred, kan du bruge kikkerten til at udspionere den. Måske lægger den sig på reden eller piler rundt sammen med ungerne. Men kun hvis du er så langt væk, at du ikke forstyrrer familielivet.
Skovhornuglens pibekoncert
I juli skal man ud i mørket at lytte efter skovhornuglens unger, der piber næsten som en dør, der knirker. Du kan forberede dig ved at lytte til optagelser på nettet.
Insekters sovekammer
Respekten for privatlivet kan kun tilsidesættes, når vi kigger på insekter. På solbeskinnede skærmplanter i blomst i juni kan du finde biller i hobetal, for eksempel præstebillen, som ynder at hænge ud tæt forbundet med sin partner, fordi hannen bliver siddende på hunnen efter parring for at blokere for andre bejlere.
Inviter natsommerfugle på rødvin
Hvis du vil invitere til et større selskab, kan du ofre lidt rødvin på sagen: Bland ¾ kg sukker med en flaske billig rødvin, varm det op, til sukkeret smelter, smid lidt naturreb på en meter lange stykker i, og lad det trække en uges tid. Hæng det så op i haven, og vend tilbage med en lygte et par timer efter solnedgang. Med lidt held kan der i juli-august sidde op til 30-40 store natsommerfugle på sådan et stykke reb.
Glad for at læse artiklen?
... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger.