Billede af en hund på en mark
Det er vigtigt at huske, at du kender dit dyr bedst og derfor har gode forudsætninger for at træffe beslutningen – også selvom den er svær. Foto: Cathrine Cocks

SÅDAN TRÆFFER DU BESLUTNINGEN OM DET SIDSTE FARVEL

Som dyreejere er vi alle bevidste om, at der kommer en dag, hvor vi må tage afsked med vores elskede firbenede venner. At tage afsked er ikke en nem beslutning, men den er nødvendig, når tiden er inde.

Skrevet af:
Karla Primdal Kæregaard

Hvornår skal du tage afsked? 

Det kan være utroligt svært at afgøre, hvornår det er tid til at tage afsked med sit elskede kæledyr. Frygten for at sige endegyldigt farvel kan få mange til at tøve. Nogle vælger derfor også livsforlængende behandlinger. Dette er dog ikke altid det bedste for dyret, da det – i nogle tilfælde – kan forlænge dyrets lidelser.

At tage afsked med sit dyr er meget dilemmafyldt, og mange kan føle skyld og skam over at træffe beslutningen. Spørgsmål om, hvornår det ”rigtige” tidspunkt kommer, og om aflivningen sker "for tidligt" eller "for sent" er derfor normale at bryde hjernen med, når tiden nærmer sig, og man som ejer skal træffe den vanskelige beslutning.

Det er heldigvis ikke en beslutning, som du behøver at træffe alene. Beslutningen vil altid blive taget i samråd med din dyrlæge. Dyrlæger er uddannede i at se tegn og symptomer på lidelse og sygdom og har derfor nemmere ved at vurdere, hvad der er det rigtige for dit dyr.

Det er samtidig vigtigt at huske, at du kender dit dyr bedst og derfor også har gode forudsætninger for at træffe beslutningen – også selvom den er svær.

Eksempler på tegn:

  • Alvorlig sygdom eller smerter, der ikke kan behandles
  • Når dyret ikke længere har glæde af ting, det plejede at elske
  • Når dyret ikke længere kan fungere normalt og for eksempel får vanskeligt ved at gå, eller ikke længere kan kontrollere urin eller afføring
  • Psykiske problemer, der forhindrer dyret i at fungere i hverdagen, og som ikke er blevet bedre, selvom du har forsøgt alt. Dette kan for eksempel være alvorlige angst- eller aggressionsproblemer

Kilde: Agria 

Hvordan skal det sidste farvel ske? 

Når du har besluttet dig for, at tiden er inde til at tage afsked med dit kæledyr, skal du finde frem til, hvordan aflivningen skal ske. Nogle foretrækker at tage ud med dyret til dyrlægen, hvor det bliver aflivet, mens andre bedre kan lide en løsning, hvor aflivningen sker i hjemmet.

Aflivning i hjemmet kan være et godt alternativ, hvis du ønsker, at dyret tager herfra i vante omgivelser. Begge dele er fine måder at tage afsked med sit dyr på, og som ejer er det helt op til dig selv at vurdere, hvad der vil være det bedste for dyret.

Under alle omstændigheder sikrer aflivning udført af en dyrlæge, at dit kæledyr tager fredeligt og kærligt herfra.

Efter aflivningen er det mest almindelige, at dyrlægen beholder dyret og leverer det til en dyrekremeringsvirksomhed. Det er muligt at få asken tilbage. Hvis du i stedet ønsker at begrave dit dyr i for eksempel din have, er det vigtigt, at du på forhånd undersøger, hvilke regler der gælder for nedgravning af kæledyr i dit lokalområde. 

Kilde: Agria

Dyrenes Beskyttelse har lavet en guide med ni tips til at bearbejde sorgen efter et kæledyr. Find den her.