Skal du købe hundehvalp? Så er det godt at være forberedt, inden du besøger opdrætteren.
Her kommer en guide med relevante spørgsmål, som kan være gode at stille opdrætteren af den hunderace, du er interesseret i. Spørgsmålene kan give dig svar på hvalpens forventede sundhedsstatus i forhold til arvelige problemer, og hvilken adfærd tæven og hanhunden har. Du kan sagtens stille krav til opdrætteren på samme vis, som opdrætteren vil stille krav til dig som ny hundeejer.
Erfarne opdrættere er ikke altid ensbetydende med sunde og velfungerende hvalpe. Så helt overordnet: Vælg en opdrætter, der arbejder ud fra den nyeste viden i forhold til adfærd, sundhed og avl.
Relevante spørgsmål til opdrætteren
Sundhed og arvelige sygdomme
Hvordan sikrer du, at hvalpene er blevet grundigt undersøgt af en dyrlæge og vaccineret inden salget?
Inden du modtager hvalpen, skal du have originale dokumenter, som beviser, at hunden er registreret i Dansk Hunderegister, og at den er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge. Hvis du køber en Dansk Kennel Klub opdrættet hund, modtager opdrætter ikke info fra Dansk Hunderegister om at hvalpen nu er registreret hos dem. Her er det Dansk Kennel Klub som registrerer hvalpen hos Dansk Hunderegister og opdrætter. Herefter modtager køber info fra Dansk Hunderegister og opdrætter modtager efterfølgende bekræftelse på, at ejerskiftet har fundet sted.
Kan du give oplysninger om sundhedstest, der er udført på både tæven og hanhunden for at minimere risikoen for arvelige sygdomme?
Alle racer har forskellige arvelige sygdomme og kan være belastet af et særligt fremavlet udseende, der kan udfordre racens sundhed og velfærd. Det er forskelligt fra race til race, hvad de bliver undersøgt for.
Adfærd og træning
Kan du beskrive både tævens og hanhundens temperament og sundhedsstatus, og hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til begge dele?
Uhensigtsmæssig adfærd hos forældrene kan gives videre til hvalpene. Har der været særlige udfordringer med sundheden hos forældrene, som de er behandlet eller korrigeret for, er det også relevant for den nye ejer at kende til.
Opvækst
Hvor er hvalpene opvokset indtil nu?
Hvalpene har brug for tryghed og beskyttende rammer under opvæksten sammen med deres mor. Det er helt almindeligt, at opdrætteren tilbyder, at du som interesseret køber kan besøge hvalpene og deres mor flere gange.
Hvordan har du tilpasset hvalpenes ernæring for at sikre en sund udvikling?
Hvalpe skal have specifikt hvalpefoder under opvæksten og kan ikke leve af foder til voksne hunde, da det ikke dækker hvalpens ernæringsmæssige behov.
Forældredyrenes adfærd
Kan du beskrive tævens og hanhundens adfærd og temperament?
Da adfærd kan være arvelig, er det relevant at kende til forældrenes adfærd.
Har du oplevet nogen adfærdsproblemer hos forældrene, og hvordan håndterer du dem?
Hvis adfærdsproblemerne kan være arvelige, er det relevant at tale med opdrætteren om dem.
Socialisering
Hvordan socialiseres og trænes hvalpene i deres tid hos opdrætteren, og har de været udsat for forskellige lyde, mennesker, dyr og miljøer?
Opdrætteren begynder socialisering og træning af hvalpene, og det er vigtigt, at du og opdrætteren sammen laver en plan for din hvalps videre forløb.
Tidligere kuld
Kan du dele erfaringer fra tidligere kuld, og har det givet anledning til at tilpasse dit opdræt og socialisering af hvalpe på baggrund af erfaringerne?
Opdrætterens refleksioner omkring sin avl af hunde kan give relevante oplysninger til dig som køber - og sende et signal om opdrætterens seriøsitet.
Positive og negative sider af racen
Kan du nævne specifikke positive og negative træk ved din hunderace baseret på din erfaring som opdrætter?
Hunderacer er avlet efter forskellige behov og har alle forskellige egenskaber i større eller mindre grad. Der kan være avlet efter et specielt udseende, som kan give individerne i racen udfordringer med vejrtrækning, øjne, ører eller hudfolder. Der kan også være sygdomsgener i racen, som kommer til udtryk som for eksempel øjensygdomme, hjertedefekter, kræftsygdomme, skeletdeformiteter etc.
Arvelige sygdomme eller lidelser
Hvilke kendte arvelige sygdomme eller lidelser kan der forekomme hos hunderacen, og hvordan håndteres disse sundhedsmæssige udfordringer?
Alle hunderacer er disponeret for forskellige specifikke arvelige sygdomme, som ikke nødvendigvis kommer til udtryk i hundens liv. Som ny hundeejer er det godt at kende til de sygdomme, som racen kan være bærer af.
Opfølgning og støtte
Tilbyder du støtte og vejledning efter købet, hvis der opstår spørgsmål eller bekymringer?
Hvordan holder du kontakt med hvalpekøbere for at sikre, at hvalpene trives i deres nye hjem?
Kontrakt og garantier
Hvordan ser kontrakten ud, og hvilke garantier tilbyder du i forhold til hvalpens sundhed og eventuelle genetiske problemer?
Efter besøget hos opdrætteren er det vigtigt at tænke over, om opdrætteren virkede ansvarlig og nysgerrig i forhold til, hvem du er som køber og måske kommende hvalpeejer. Spurgte opdrætteren ind til, hvad du og din familie kan tilbyde en hvalp, og hvilke overvejelser I har gjort i forhold til plads, tid og økonomi?