Ænder med adgang til det fri
Ænder med adgang til det fri. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Rift om de gode ænder: Bestil din and i god tid

Det er ikke lige meget, hvilken and du vælger, hvis du mortens- eller juleaften ønsker at servere en and, der har levet et liv med græs og badevand i det fri.

Skrevet af:
Johanne Gabel og Pernille Schousboe

Ænder har ligesom alle andre dyr en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet bedre liv end dyr fra den konventionelle industriproduktion. 

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, flokstørrelser, strøelse, adgang til udearealer og adgang til badevand.

Berberianden er fra naturens side aggressive over for artsfæller. Derfor får denne race ofte kuperet næbbet og klippet deres klør. Det fremgår typisk ikke af emballagen i detailhandlen, om ændernes næb er blevet kuperet. Et pejlemærke er derfor at gå efter pekinganden eller en mulardand, der af natur er mindre aggressive og mere egnede til at gå i store flokke. 

Bestil and i god tid 

Hvis du spiser and, skal du allerhelst orientere dig efter danske økologiske ænder, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, fordi det er ænder, som ikke bliver næbkuperet, og de lever i mindre flokke og har adgang til det fri og til badevand. 

Desværre er det et fåtal af de mange ænder i butikkerne, der opdrættes med så gode levevilkår. Så igen i år er de svære at skaffe. Derfor skal du være ude i god tid, inden mortensaften eller jul, hvis du gerne vil have and på menuen.

Når du vælger en and, som er 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse', vælger du en and, der er opdrættet med højere dyrevelfærdsstandarder end konventionelle ænder. Disse ænder har mere plads til at bevæge sig og til at udføre deres naturlige adfærd. De har adgang til udearealer, badevand og naturligt lys. Det fører alt sammen til bedre liv for ænderne. 

Ved at vælge en and til mortensaften eller til jul, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, støtter du en mere ansvarlig produktion af ænder med fokus på bedre dyrevelfærd.

And med liv på marken

Gothenborg Gods er den ene af de to producenter, som har ænder, der både er økologiske og Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. I år regner godsets ejerpar Lone og Lars Hedegaard med at have mellem 8.000 og 9.000 ænder klar til danskerne, hvilket langt fra dækker efterspørgslen.

Lars Hedegaard opfordrer derfor folk til at bestille deres danske økologiske and allerede nu, for han kan ikke garantere, at der er nok til alle.

- Vi slagter og indfryser ænderne løbende henover eftersommeren og efteråret, mens der stadig er græs og insekter ude på markerne, som ænderne kan spise af, og inden det bliver pløret og vådt derude. Selv om det er ænder, så har de også brug for tørre hvilepladser, forklarer Lars Hedegaard og fortsætter: 

- Hvis man vil have fersk and, er det ikke for dyrenes skyld, for der er ikke gode forhold på markerne i december. Desuden kan det ikke lade sig gøre at slagte alle ænderne på én gang.

Han understreger, at en frossen and ikke er ringere end en fersk and, fordi den altid er indfrosset lige efter slagtning. En fersk and kan derimod have været to til tre uger undervejs på køl, før den ligger i køledisken. En frossen and optøs bedst langsomt i et køleskab over to-tre døgn. Som sidegevinst sparer du endda strøm til køleskabet.

Foretrækker du at fejre jul uden kød, kan vi anbefale mock duck, som er et vegansk alternativ, der minder lidt om and.

Gothenborg sælger ænder fra egen hjemmeside samt gennem forhandlere. Se deres hjemmeside: https://gothenborg.dk/

Rønhøjgaard sælger også ænder fra egen hjemmeside: https://roenhoejgaard.dk/ samt i detailhandlen: I COOP's butikker lige op til Mortensaften og jul samt i Føtex fra den 8. december.