Kat med øretatovering
Katten er et populært familiedyr i Danmark, hvor der lever cirka 730.000 ejerkatte. Anslået er hver fjerde kat dog aldrig blevet mærket, hvilket betyder, at der findes omkring 182.000 umærkede ejerkatte i landet. Foto: Cathrine Cocks.

Opråb til katteejere: Husk at mærke og registrere din kat

Alle katte, der bliver adopteret fra Dyrenes Beskyttelses internater, bliver mærket og registreret. På den måde sikrer man, at katten kan komme hjem til sin ejer igen, hvis den skulle blive væk. Organisationen opfordrer til, at alle katteejere gør det samme.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Katten er et populært familiedyr i Danmark, hvor der lever cirka 730.000 ejerkatte. Det anslås, at hver fjerde kat dog aldrig blevet mærket, hvilket betyder, at der findes omkring 182.000 umærkede ejerkatte i landet. 

Denne mangel på mærkning skaber udfordringer, når kattene kommer til skade, bliver syge eller løber væk og har brug for hjælp. Hvert år indleveres tusindvis af katte til Dyrenes Beskyttelses internater, hvor medarbejderne gør deres bedste for at finde frem til ejerne og afklare det videre forløb. Når det ikke lykkes, kommer kattene til adoption gennem et af de ni dyreinternater. 

- Alle vores katte er mærket og registreret, når man adopterer dem, men det er ikke en selvfølge, hvis man får kat et andet sted fra. Derfor opfordrer vi folk til at være opmærksomme, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Manglende mærkning skaber dårlig velfærd

Desværre kan ventetiden for en kat, der ikke er mærket og registreret, blive lang på dyreinternatet. Mange ejere bliver aldrig fundet, og det påvirker kattenes velfærd negativt, og er samtidig ressourcekrævende for dyreinternaterne

- Det er ikke holdbart, at så mange danske familier har katte, uden at der er regler for, hvordan man kan spore og identificere deres ejere gennem mærkning og registrering. Det er vigtigt at kunne kontakte ejeren for at sikre kattene hurtig hjælp, hvis de bliver påkørte, syge eller ikke selv kan finde hjem, siger Jens Jokumsen. 

Tag ansvar og registrér

Som ansvarlig katteejer bør man derfor altid få sin kat mærket og registreret. 

- Hvis alle ejerkatte blev mærkede og registrerede, kunne en stor del af de nødstedte, tilskadekomne og syge katte, der indleveres til internaterne, hurtigt vende hjem igen. Dette ville højne kattens velfærd, da de ikke længere ville skulle leve på gaden uden mulighed for hjælp, siger Jens Jokumsen.

I 2023 modtog Dyrenes Beskyttelse 9.697 katte og killinger. 

Katten kan blive mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen. Begge dele skal du have gjort hos din dyrlæge. For at folk skal kunne finde frem til dig, hvis de finder din kat, skal den også registreres hos Det Danske Katteregister eller Dansk Katteregister, som er de to registre, der findes i Danmark.

I Danmark er det ikke lovpligtigt at mærke og registrere sin kat, hvilket gør, at flere tusinde katte hvert år bliver væk fra deres hjem. I Sverige indførte man lovpligtig mærkning og registrering af katte fra starten af 2023.